Numărul constănţenilor diagnosticaţi cu infecţii respiratorii, în continuă creştere. Cum deosebim gripa de o banală răceală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promiţătoare în Franţa
Un vaccin contra astmului alergic a generat rezultate promiţătoare în Franţa

Gerul din ultima perioadă a umplut cabinetele medicale şi spitalele: mii de constănţeni au ajuns la medic din cauza virozelor şi gripelor. Numărul pacienţilor este în continua creştere. 

La nivelul judeţului Constanţa, în numai o săptămână, 2.914 persoane au fost diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii, iar 911 – cu gripă. De asemenea, medicii au pus diagnosticul de gripă în cazul a şase persoane, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică.  

Virusul care face ravagii în acest an este AH3N2, ce nu a mai fost identificat în ţara noastră din 1999, dar care este cuprins în vaccinul antigripal.

„Cele mai expuse categorii sunt persoanele cu afecţiuni pulmonare, fumătorii, cardiacii, gravidele. Am avut şi forme destul de grave, cu grad de insuficienţă respiratorie, forme de pneumonii interstiţiale, iar numărul pacienţilor este tot mai mare”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic la spitalul de Boli Infecţioase. 

Autorităţile spun că, deocamdată, nu s-a pus problema instituirii carantinei în spitalele din judeţ, dar se gândesc serios la asta, în cazul în care numărul bolnavilor va creşte.

Specialiştii spun că simptomele virozelor uşoare se instalează lent: scurgeri nazale, durere în gât, apoi răguşeală şi tuse seacă. „Gripa, în schimb, debutează brusc, cu febră, senzaţie de rău. Bolnavul simte nevoia să stea în pat. Simptomele specifice sunt durerile musculare şi de globi oculari”, a explicat prof. Rugină. În acest caz, este obligatorie prezentarea la medicul de familie .

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite