Bilanţ negru al Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele 58 de zile ca premier al României, Victor Ponta a ţinut-o  din scandal în scandal
În cele 58 de zile ca premier al României, Victor Ponta a ţinut-o din scandal în scandal

În cele două luni de mandat, Executivul s-a remarcat mai mult prin gafe şi decizii controversate decât prin realizări.

Cabinetul Ponta şi-a început mandatul pe 7 mai 2012, zi în care a depus jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Au trecut de atunci 58 de zile, o perioadă agitată, în care Executivul a provocat atâtea scandaluri şi a emis atâtea decizii controversate încât tot mai multe voci vorbesc despre actuala guvernare ca despre o ameninţare la adresa democraţiei.

Acţiunile negative ale Guvernului Ponta pot fi împărţite în trei categorii: atacuri premeditate împotriva unor instituţii ale statului, gafele şi bâlbâielile care pot fi considerate involuntare, ca şi mesajele politice nocive aruncate în spaţiul public.

Scandalul Grăjdan-Năstase

Unul din primele scandaluri ale actualei guvernări a fost tentativa de a-l salva pe Adrian Năstase de la condamnare în procesul „Trofeul Calităţii". Pe 8 mai 2012, la prima şedinţă de Guvern, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a fost trecut din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a premierului.

Pe 22 mai 2012, în prima zi de lucru a noului inspector general, PSD-istul Constantin Grăjdan semna o adresă către Curtea Supremă prin care retrăgea instituţia din proces, pe motiv că nu există prejudiciu. La scurt timp, procurorii DNA l-au acuzat pe Grăjdan de favorizarea infractorului, iar în urma scandalului acesta a fost demis de Ponta.

Sprijin pentru Adrian Năstase

În plin scandal legat de condamnarea lui Adrian Năstase, Victor Ponta şi-a declarat public sprijinul pentru fostul premier. De altfel, el l-a vizitat la spital pe predecesorul său, condamnat pentru fapte de corupţie, chiar în noaptea în care acesta a încercat să se sinucidă. Năstase s-a bucurat de sprijinul moral al mai multor membri ai Guvernului Ponta, printre care ministrul de Interne, Ioan Rus, care l-a sunat pe mobil înainte de punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei cu doi ani de închisoare.

Nu este de mirare dacă ne gândim că, în ziua alegerilor locale din 10 iunie, premierul Ponta a mers la vot în localitatea gorjeană Baia de Fier, alături de candidatul PSD la Primărie, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Premierul, spălat de plagiat

Pe 8 iunie, sub pretextul ineficienţei, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a înlocuit membrii Consiliului Naţional de Etică, organism ce trebuie să se pronunţe dacă senatorul PSD Ioan Mang, nominalizat pentru acest portofoliu, se face vinovat de plagiat. Pop a schimbat şi regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului, care conţinea procedurile de revocare. Ambele ordine au fost publicate în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.

Din noua componenţă fac parte, printre alţii, mai mulţi apropiaţi ai PSD, precum un fost deputat sau un fost consilier prezidenţial.

Vinerea trecută, Pop a desfiinţat şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), într-o încercare disperată de a-l salva pe Ponta de acuzaţia de plagiat. Consiliul a fost desfiinţat printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial chiar în timpul dezbaterii cazului. În urma şedinţei, membrii prezenţi au decis, în unanimitate, că premierul a plagiat în teza sa de doctorat, susţinută în 2003. Pop a contraatacat spunând că nu a existat cvorum şi că membrii care au votat au legături cu fosta guvernare, fără să producă însă nicio dovadă.

Ordinul ministrului a avut două scopuri: schimbarea componenţei CNATDCU şi retragerea dreptului Consiliului de a verifica acuzaţiile de plagiat. Pop a indicat cine ar trebui, în noile condiţii, să analizeze cazurile de plagiat: Consiliul Naţional de Etică din cadrul Ministerului Educaţiei, pe care tocmai l-a înţesat cu activişti PSD.

Citeşte şi:

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Ponta, între Năstase şi Băsescu

Monitorul Oficial, în slujba USL

Pentru a pune la adăpost interesul unor lideri ai USL, premierul Ponta a trecut Monitorul Oficial din subordonarea Camerei Deputaţilor în cea a Executivului. Aflat la ordinele sale, instituţia a publicat în regim de urgenţă demisia lui Dan Voiculescu din Senat. Fapt care l-a ajutat pe fostul preşedinte al PC să scape de pericolul iminent al unei sentinţe pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat pentru spălare de bani în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Odată pierdută calitatea de senator, Voiculescu a cerut instanţei strămutarea dosarului la Tribunalul Bucureşti,  unde procesul s-ar putea prelungi până la prescrierea faptelor.

Decapitarea intelectualilor

La 13 iunie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care hotăra trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului. Decizia a fost interpretată ca o metodă de a-i demite din fruntea ICR pe cei numiţi „intelectualii lui Băsescu". După ce sute de nume importante au protestat faţă de această măsură, Ponta a afirmat că nu îl va demite pe Horia Patapievici.Două zile mai târziu însă, printr-un ordin al ministrului de Interne, Ioan Rus, istoricul Dorin Dobrincu a fost demis din funcţia de director al Arhivelor Naţionale, după un mandat de cinci ani apreciat drept foarte eficient. Singura lui „vină" este că a făcut parte dintr-o comisie prezidenţială de condamnare a comunismului.

Hiperpolitizarea Televiziunii Române

Cabinetul Ponta a reuşit şi contraperformanţa de a politiza la maximum o instituţie şi aşa acuzată de partizanat de-a lungul timpului: Televiziunea Română. Astfel, noul Consiliu de Administraţie al TVR a fost împărţit între PSD (trei locuri), PNL (trei locuri), UNPR (un loc) şi UDMR (un loc), iar PDL a fost exclus din componenţă, deşi legea prevede ca împărţirea să se facă în funcţie de reprezentarea în Parlament a fiecărui partid.

"Decizia Curţii Constituţionale nu este o surpriză. Se ştie că preşedintele Băsescu a numit în cadrul CCR nişte oameni care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele."

"Am hotărât să merg la Bruxelles bazându-mă pe legitimitatea dată, nu de cinci judecători numiţi pe criterii politice, ci de Parlamentul României.

"Acuzaţiile de plagiat reprezintă un atac al preşedintelui. Dacă se va dovedi că am plagiat, îmi voi asuma responsabilitatea."
Victor Ponta prim-ministrul României

Lupta dintre Executiv şi Curtea Constituţională

Premierul Victor Ponta a plecat la Bruxelles pe 28 iunie, sfidând decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) care hotărâse că preşedintele, şi nu prim-ministrul trebuie să participe la Consiliul European. S-a ajutat şi de complicitatea ministrului de Externe, Andrei Marga, care a ignorat adresa prin care Traian Băsescu anunţa că va participa la summit şi a luat-o în seamă doar pe cea trimisă de şeful Guvernului. Un alt artificiu a fost convocarea Parlamentului pentru a emite o „declaraţie politică" pe această temă, declaraţie care nu are însă nicio valoare juridică.

Enervat de decizia CCR, cabinetul Ponta a declanşat o campanie de decredibilizare a membrilor acestei instituţii. Premierul a declarat că ei sunt oameni care îndeplinesc dorinţele lui Traian Băsescu, iar ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a acuzat pe judecătorii Augustin Zegrean şi Iulia Motoc de incompatibilitate, cerând demiterea lor. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat însă că magistraţii sunt perfect compatibili.

Joaca de-a suspendarea preşedintelui

În aceeaşi linie, Guvernul a propus ca hotărârile Parlamentului să nu mai poată fi contestate la CCR. Proiectul de modificare a legii a fost adopat de Senat pe 25 iunie. Astfel, s-ar simplifica şi demersul de suspendare a preşedintelui, pentru care până acum era nevoie de avizul instanţei constituţionale.

De altfel, premierul Ponta nu scapă niciun prilej de a vorbi despre iminenta suspendare a lui Băsescu, dar, în niciuna dintre numeroasele sale referiri la această eventualitate, nu a adus vreun argument concret. Conform legii fundamentale, şeful statului poate fi suspendat doar în cazul trădării de ţară sau al încălcării grave a Constituţiei.

Aberaţia votului uninominal pur

Decizia liderilor USL de a schimba legea electorală pentru alegerile din această toamnă a provocat un nou scandal. Proiectul de lege privind votul uninominal majoritar, în care mandatele de senator şi deputat ar urma să fie atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptat, pe 22 mai, de Camera Deputaţilor. Sistemul avantajează în mod clar USL şi va duce la creşterea numărului de parlamentari.

Potrivit actului normativ, iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, pragul electoral este desfiinţat, iar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi un mandat de parlamentar chiar dacă nu câştigă niciun colegiu. La 27 iunie, Curtea Constituţională a decis însă, în unanimitate, că legea este neconstituţională.

Ministrul Justiţiei, contra procurorilor

Titus Corlăţean, actualul ministru al Justiţiei, s-a remarcat, înainte de a-şi începe mandatul, declarând, în luna martie a acestui an, că procurorii din dosarul „Zambaccian", care îl vizează pe colegul său de partid Adrian Năstase, ar trebui arestaţi. După ce a fost numit în funcţie, el a mai afirmat că nu crede că dosarul „Trofeul Calităţii" al aceluiaşi Năstase nu este unul instrumentat politic. De asemenea, acum un an, acelaşi Corlăţean se afla, alături de Năstase şi Ponta, printre liderii PSD care participau la un miting de solidaritate cu Constantin Nicolescu, şeful Consiliului Judeţean Argeş, arestat sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă.

Rateuri la nominalizarea miniştrilor

La 1 mai, Victor Ponta a luat primele decizii controversate, prin nominalizarea unor personaje incompatibile la şefia unor ministere. Victor Alistar a fost numit ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă. Premierul nu a ţinut cont de faptul că Alistar are interdicţie de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilităţii sale, emis de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), sentinţă rămasă definitivă în august 2009.

La Ministerul Culturii a fost numit actorul Mircea Diaconu, deşi acesta a fost şi el declarat incompatibil de către ANI, pentru că deţinea în acelaşi timp şi mandatul de senator PNL, şi funcţia de director al Teatrului „Nottara" din Bucureşti. Diaconu a fost nevoit să-şi dea demisia după ce a pierdut procesul cu ANI de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cel de-al treilea ministru incompatibil din cabinetul Ponta a fost Corina Dumitrescu, rector al Univeristăţii Creştine „Dimitrie Cantemir". În calitate de ministru al Educaţiei, Dumitrescu s-ar fi aflat într-un conflict de interese evident, universitatea pe care o conduce având pe rol un proces cu ministerul.

Ministrul copy-paste

Cel de-al doilea ministru nominalizat la Educaţie, Ioan Mang, s-a dovedit a fi un plagiator. Mai mulţi cercetători străini l-au acuzat că le-a copiat lucrările ştiinţifice. Mang este verificat de Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în urma sesizărilor de plagiat, depuse pe 9 mai, de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare Edu-Cer, Ştefan Vlaston. În urma scandalului declanşat de aceste acuzaţii, abia instalatul ministru a fost nevoit să-şi dea demisia.

Doina Melinte, numire cu scandal

Doina Melinte (foto dreapta), fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), a fost instalată într-un post de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, prin decizie a premierului Victor Ponta, imediat după ce aceasta a demisionat din PDL şi s-a înscris la PSD. Controversele în legătură cu Doina Melinte s-au accentuat după ce s-a aflat că fiica acesteia, Daiana Dorina Melinte, absolventă a Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza", din Bucureşti, a dat Bacalaureatul împreună cu elevii olimpici, cu toate că nu a depus actele care să ateste că ar participa la vreo competiţie internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite