Bacău: PORTRET/ Vlad Popa: „La matematică sunt stăpân pe situaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este elev în clasa a VIII-a la Bacău, însă de ani buni s-a „abonat“ la etapa naţională a olimpiadei de matematică, iar anul acesta a participat inclusiv la cea de fizică.

Vlad nu concepe să treacă ziua fără să-şi folosească creierul în rezolvarea de probleme logice. Îi place să facă asta încă din clasa a II-a când, spune el, s-a îndrăgostit de matematică. S-a regăsit în acest obiect după ce a descoperit că exerciţiile şi problemele de matematică au conexiuni logice şi îi puneau la încercare gândirea.

În clasa a III-a, a participat la concursul interjudeţean „Matematicienii de mâine“ şi, chiar dacă era primul concurs din viaţa sa, a obţinut locul I.

Medalia de aur, preferata lui

Concursul care l-a făcut să se îndrăgostească definitiv de matematică a avut loc însă un an mai târziu. A fost tot unul interjudeţean, a luat tot locul I, însă a mai primit ceva în plus, care l-a făcut să-şi dorească să fie tot timpul pe primul loc. „Concursul acela a fost decisiv pentru mine. Pentru că am luat locul I, organizatorii mi-au dat o cupă. Mi-a plăcut foarte mult cum arăta şi am zis că mai are nevoie de o soră“, a spus Vlad.

Pasul spre marea provocare l-a făcut însă în clasa a V-a, când a putut participa pentru prima dată la olimpiada de matematică. S-a calificat fără emoţii în finala naţională, iar acolo a obţinut medalia de bronz din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Îşi dorea însă să ajungă în vârful piramidei.

Recunoaşte că este atras de medalii şi cupe. Îi plac cum arată şi vrea să aibă cât mai multe. Şi-a îndeplinit visul în clasa a VII-a când, în finala Olimpiadei de Matematică, a obţinut premiul II din partea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului şi medalia de aur din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice. „Mi-am dorit foarte mult să obţin această medalie. La ea ţin cel mai mult. De acum nu mi-a rămas decât să confirm că tot ce am obţinut până acum n-a fost întâmplător“, a adăugat Vlad Popa.

Fizica, o nouă provocare

Pentru că matematica nu mai are secrete pentru el, elevul a decis ca anul acesta să-şi încerce norocul şi la fizică. L-a atras spre această materie profesoara sa, care i-a propus să se înscrie la olimpiadă.

A ajuns şi de această dată în finala olimpică şi, mai mult chiar, s-a întors acasă cu menţiune. „La început am luat totul în joacă. N-am crezut că voi ajunge să fac performanţă şi cu fizica. Eu sunt învăţat cu matematica, acolo mă simt stăpân pe situaţie însă, când am ajuns în finală, mi-am dat seama că pot avea rezultate şi cu fizica. Probabil că de acum voi merge la ambele olimpiade în fiecare an“, a explicat Vlad.

Profil
Născut:
29 martie 1996, Bacău.
Studii: Este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Ferdinand“.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Ce îi trebuie unui elev să facă performanţă?
În primul rând, are nevoie de talent. Trebuie să fie înzestrat de la Dumnezeu cu o anumită capacitate de înţelegere şi inteligenţă. Apoi, trebuie să muncească. Eu, de exemplu, lucrez cam două-trei ore pe zi numai la matematică. Apoi trebuie să aibă noroc, să fie băftos. Nu în ultimul rând, trebuie să aibă un scris frumos. Eu am pierdut de fiecare dată puncte pentru că nu am un scris prea frumos.
Ce planuri de viitor ai cu matematica?
Luna aceasta are loc finala Olimpiadei Naţionale de Matematică. Vreau să iau premiul I şi să mă calific în lotul de juniori al României pentru Balcaniadă. Doar cinci elevi vor face parte din lot.

Ce-i place
Lui Vlad îi place să iasă în oraş cu prietenii şi să-şi plimbe câinele, un Beagle. Îi mai place să joace fotbal şi recunoaşte că a avut o perioadă când a cochetat cu acest sport. Spune că preferă ca atunci când stă la masă să mai fie cineva cu el. În plus, îi face plăcere să citească şi să socializeze.

Ce nu-i place
Nu-i place să fie contrazis, nu suportă să i se impună să facă ceva anume şi nu se simte deloc bine când este certat cu cineva. Atunci când este implicat într-un conflict, încearcă să facă el primul pas spre împăcare. Pisicile îi sunt antipatice.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite