VIDEO Tamango, paralizat şi lipsit de grai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel care a cântat „la linguri şi din gură“ muzică arhaică ţigănească suferă de o pareză care îl ţine imobilizat de un an de zile.Tamango, „vocea“ spoturilor Radio Guerrilla şi membru al trupei Shukar Collective, zace bolnav şi uitat în satul lui.

De la cârciuma din Valea Plopilor, uliţa prăfuită te duce chiar la casa mică, de chirpici, a lui Tamango (64 de ani). În faţa gardului de ulucă, pe un tăpşan pârjolit de soare, două capre priponite pasc în norul de praf stârnit de maşina inscripţionată „Adevărul“. Autoturismul pare suspect pe uliţa anesteziată de caniculă, pentru că proprietara caprelor vine rapid să le ia acasă.

În faţa porţii ne întâmpină soţia lui Tamango, Flăcărica. Numele personajului de telenovelă i l-au dat ­copiii şi nepoţii care parcă au uitat că în acte o cheamă Aurica. Ne conduce pe prispa „cu geamlâc“, unde toată suflarea familiei ei de trei generaţii - Isaura, Elveţia, Luis, Bocovina, Vanesa, Ministru, Intervenţia, Nicoleta, Claudia, Arabela etc. -  stă care pe unde apucă. Cei mai mici umblă de-a buşilea pe preşurile curate.

Cel mai în vârstă, Tamango, îşi face apariţia un pic mai târziu. Cârja metalică îi este sprijin pentru partea dreaptă, inertă. Soţia îl ajută să se aşeze în fotoliu. „Acum un an a făcut comoţie cerebrală şi infarct. Nu poate să vorbească. Păi cum să mai cânte?... Eu îi dau să mănânce. Cât a fost în putere şi el a avut grijă de noi“, îşi povesteşte necazul tanti Aurica, alias Flăcărica.

Este ţigancă numai după port şi obicei, nu şi după sânge. „Eu sunt născută în familie de români. După ce m-am luat cu Tamango, familia mea nu a mai vrut să ştie de mine. Era frumos şi umblat Tamango, când ne-am luat!“, dă nostalgic din cap.

„L-am cunoscut la un bal şi mi-a zis că e arab. Am trăit bine cu el“, îşi spune povestea cea căreia oamenii din ­showbiz care i-au călcat pragul îi ziceau „tanti Aurica“.  „Am un frate avocat, altul locotenent-colonel. Niciunul nu vrea să audă de mine! M-am dus şi la «Iartă-mă», la emisiune, dar n-au vrut să se împace. Am 34 de ani de când sunt cu Tamango şi mama nu m-a iertat nici acum că am luat un ţigan!“, îşi deapănă amintirile.

Tamango are 16 nepoţi

Privirea lui Tamango spune că el s-a împăcat cu nenorocirea şi cu lumea condusă de reguli sociale şi profit, din care şi el a fost evacuat. „Înainte să se îmbolnăvească, mulţi oameni importanţi erau prieteni cu el. Le făceam saramură de peşte, iar ei stăteau la beri şi glumeau cu Tamango“, mai spune femeia. 

Din cei şapte copii ai lor, doi băieţi şi cinci fete, au rezultat 16 nepoţi. „Paişpe!“, o corectează Tamango. Efortul de a vorbi se vede pe jumătatea feţei neafectate de pareză.Cât a cântat, el a hrănit aceste guri. Acum, băieţii „plecaţi să cerşească la Paris“ nu trimit acasă mai nimic, deşi „copiii lor îi cresc eu“, mai spune tanti Aurica. Pentru medicamente, i-a mai ajutat cu bani Flavius Buzilă (solistul trupei Hara), Constantin Cărăpănceanu (primarul din Valea Plopilor, judeţul Giurgiu), „şi doamna Claudia Rădulescu, fotografă“.

Au filmat la Sighişoara

„Anul trecut ne-au chemat nişte domni la filmări pe mine, pe Vanesa şi pe ăsta d-acilea“, arată spre unul dintre puşti, tanti Aurica. „O săptămână numai la hotel am stat. Ne lua dimineaţa cu maşina, ne aducea înapoi cu maşina. 23 de milioane ne-au dat“, se minunează ea. „Şi pe Tamango l-au chemat mai demult, pentru telenovela «Clanul Sprânceană». Dar nu l-a lăsat Paul, sponsorul lui“.

Tanti Aurica nu ştie numele întreg al lui Paul şi nici al filmului în care a jucat. Are însă o certitudine: „Dacă ar şti Şoni de nenorocirea lui Tamango, sigur ar veni să-l vadă. Şi dacă îl chema la două noaptea, Tamango se ducea la el să cânte“. Nici Şoni nu are nume complet, dar pentru tanti Aurica el este „un om cu suflet“.

image

Acum un an a făcut comoţie cerebrală şi infarct. Nu poate să vorbească. Păi cum să mai cânte?... Eu îi dau să mănânce.

image


Aurica-Flăcărica
soţia lui Tamango

image

Am 34 de ani de când sunt cu Tamango şi mama nu m-a iertat nici acum că am luat de bărbat un ţigan!

image


Aurica-Flăcărica
soţia lui Tamango

A cântat cu „dragul lui băiat“, Ministru

Tamango a cântat cu trupa Shukar Collective muzică electro cu influenţe ţigăneşti. Concertele lor au avut succes în special în afara ţării, în Spania şi în Italia. Cu Flavius Buzilă, solistul trupei Hara, a colaborat la două melodii de pe albumul „Interetnica“, apărut în 2006: „Muro Shavo“ („Dragul meu băiat“) şi „Hora Ursarina“. În videoclipul melodiei „Muro Shavo“ a apărut şi băiatul lui Tamango, Ministru, atunci în vârstă de şapte ani.

Bizarerii ţigăneşti

Nume precum Platonică, Briceag, Istronom, Palestina, Direcţia, Panchista, Ferdinanţ, Armando, Antonio, Ricardo, Albert, Hunedoara, Timişoara, Brătică, România, Bănăţeanca, Briantina, Vitrina sau Securitatea se regăsesc în familiile ţigăneşti din Valea Plopului şi împrejurimi.



Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite