VIDEO Părinţii manelelor revin pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele Azur şi Generic vor susţine un spectacol aniversar la 25 iunie, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu“ din Bucureşti. În anii ’80 au dat naştere unui fenomen, dar s-au retras după Revoluţie. Nelu Vlad (Azur) şi Dan Ciotoi (Generic) revin, alături de trupele lor, pentru a aniversa trei decenii de carieră.

Mai citeşte şi:
Bunicii manelelor la „Happy Hour“
Discotecile cu manele prosperă în Italia
Manele în economie

În urmă cu mai bine de 20 ani, versul „Aoleu (cu varianta Aoileu), ce să mă fac, Doamne, eu?“ intrase în folclor, iar personaje ca „Cenuşăreasa“, „Mona“ şi „Prinţişorul“ erau vedetele oricărei petreceri, fie că era vorba de nunţi la corturi amplasate între blocuri, fie că „înviorau“ bairamele studenţeşti, târziu în noapte. Astăzi, liderii trupelor Azur şi Generic speră că fanii de odinioară vor „rupe din nou lanţul de iubire“, la concertul aniversar.

Spectacol pentru nostalgici

„Ne-am gândit să facem acest spectacol pentru nostalgici, pentru zecile de mii de fani care veneau la concertele noastre. A fost o perioadă în care am dominat piaţa muzicală din România“, spune ­Nelu Vlad (58 de ani), care păstrează el însuşi unul dintre simbolurile „bunăstării“ comuniste - şosete albe asortate la pantofi negri.

Revenirea nu-i sperie, pentru că ei şi-au continuat activitatea, chiar dacă acest lucru a însemnat să cânte la nunţi, petreceri şi zile ale oraşelor. „N-am emoţii. De curând, la Ziua oraşului Oneşti, am avut 7.000 de spectatori“, precizează Vlad, care adaugă că ideea concertului aniversar s-a născut acum mai bine de un an.

Apoi s-a gândit că „lumea ar fi şi mai mulţumită dacă ar apărea şi Generic“, o trupă cu stil asemănător şi mulţi admiratori. Vechi camarazi de concerte, cei doi spun că vor avea un „program adecvat vremurilor actuale, cu muzică de petrecere şi muzică uşoară“ şi, bineînţeles, cu hiturile care ­i-au făcut celebri. 

Fani dezlănţuiţi

Dan Ciotoi de la Generic admite că, la începutul carierei, trupa sa a interpretat piesele Azur. „Ne plăcea ce cântau, aşa că le-am interpretat piesele. Însă n-am făcut niciodată înregistrări cu melodiile lor“, precizează Ciotoi, care neagă zvonurilor potrivit cărora au existat divergenţe între cele două trupe, de-a lungul timpului. Ulterior, repertoriul Generic s-a îmbogăţit cu preluări ale unor melodii greceşti, ale căror linii melodice au fost adaptate pentru taraf .

„Aşa s-a născut chestia asta pe care azi o numim manea“, explică Ciotoi (53 de ani), care consideră că trupele Azur şi Generic sunt părinţii manelelor.

image

Dan Ciotoi  de la Generic este sceptic în legătură cu viitorul manelelor
Foto: Elena Crăescu


„Noi am fost scânteia, de aici s-a născut fenomenul. Sunt mulţi manelişti care mi-au spus că am fost sursa lor de inspiraţie şi care mi-au mărturisit că erau mereu în primele rânduri la concertele mele“, spune şi Nelu Vlad.

„Acum, acest cuvânt are o conotaţie negativă, ca şi când manelele n-ar fi muzică. Dar, aşa cum o prostituată e femeie, şi maneaua e muzică“, adaugă Ciotoi.

Dacă astăzi, la versuri precum „Pe mine mă cheamă Dan / Şi-am jucat în «Sandokan» / Pe mine mă cheamă Floare / Cine mă sărută moare“, Paraziţii ar replica „Mor femeile după tine / Fă-ţi un control“, în anii comunismului, doamnele şi domnişoarele erau uneori dispuse să moară, la propriu, pentru Nelu Vlad.

Acesta îşi aminteşte de un incident din timpul unui concert, când spectatorii au forţat intrarea în arenă şi o femeie a fost străpunsă de o bucată dintr-un geam spart. „Eram la Bacău, cântam la Arena de vară, care avea o capacitate de 3.000 de locuri. Însă afară mai aşteptau 9.000 oameni, care au forţat intrarea, au spart geamurile. A ieşit urât, au fost răniţi... După acest incident am fost interzişi în Bacău“, povesteşte liderul trupei Azur.

Epoca „de aur“

Admiraţia aproape idolatrică a fanilor nu era singura recompensă pe care Azur şi Generic o primeau în vremurile bune. Onorariile încasate atingeau sume astronomice la care un român cu un salariu mediu de 2.500 de lei pe lună putea doar să viseze.

image

Trupa Generic, la un concert din perioada comunistă

„Am câştigat extraordinar de mulţi bani. Nu apăream la televizor, dar casetele noastre se vindeau pe sub mână, cu milioanele. Însă lumea voia să ne vadă, voia fotografii. Aşa ne-am îmbogăţit. Odată, am cântat la Iaşi patru zile la rând, am avut câte trei concerte pe zi. Atunci am câştigat eu singur 25.000 de lei din poze. Aveam aparate de fotografiat, umpleam cada de la hotel cu soluţie de developat şi le făceam acolo, pe loc“, îşi aminteşte Nelu Vlad.

La un moment dat, acesta strânsese o avere de jumătate de milion de lei, în condiţiile în care o maşină Dacia 1310 costa 70.000 de lei. „Îi ţineam la CEC. Nu puteam să mă afişez în niciun fel, nu puteam să-mi iau maşină, video, mi-era frică să cumpăr valută. Aşa că, atunci când mergeam la restaurant, plăteam consumaţia pentru toată lumea“, povesteşte el. 

Nelu Vlad a decis să iasă din lumina reflectoarelor în 1994, parţial pentru că muzica sa nu mai prindea, parţial pentru că „organizatorii făceau escrocherii“.






image

Formaţia Azur, la începutul anilor ‘90

„Când ­ne-am lăsat noi, în 1994, mă săturasem şi eu de stilul ăsta, se săturase şi lumea. Maneliştii de azi au preluat această muzică de la noi şi au perfecţionat-o“, spune Nelu Vlad, adăugând că manelele nu mai au viaţă lungă, pentru că „piaţa a ajuns la suprasaturaţie“. „Sistemul e la pământ. Nu doar manelele, ci întreaga industrie muzicală“, conchide Ciotoi.








image

Aşa cum o prostituată este femeie, şi maneaua este muzică.

image



Dan Ciotoi, lider Generic


image

Pe vremea lui Ceauşescu nu puteam să mă afişez, nu puteam să-mi iau maşină  sau video şi-mi era frică să cumpăr valută.

image



Nelu Vlad, lider Azur

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite