TIMIŞOARA: VIDEO Prima iubire a lui Beethoven a locuit în Piaţa Libertăţii din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blondă, fermecătoare şi plină de viaţă, Jeanette d’Honrath din Koln a fost cea dintâi dragoste a marelui compozitor.

Cronicile şi hărţile vechi au scos la iveală că frumoasa domnişoară a stat chiar în centrul Timişoarei. După trei ani de cercetări, profesoara Luciana Ianculescu a descoperit că prima iubire a lui Ludwig van Beethoven a locuit, cu 186 de ani în urmă, în clădirea cunoscută astăzi drept Casa Armatei.


„La numai 17 ani, Beethoven şi Jeanette au trăit o frumoasă poveste de iubire adolescentină, la Viena”, a spus Luciana Ianculescu. „Idila nu a durat mult, iar Jeanette s-a căsătorit cu căpitanul Karl Greth, care a devenit comandant al Garnizoanei Timişoara şi a adus-o pe frumoasa artistă în oraşul de pe Bega”, a adăugat aceasta. Timişorenii, dar şi turişii, vor afla care sunt saloanele elegante şi bolţile înalte printre care îşi petrecea timpul prima iubire a lui Beethoven, întrucât o plăcuţa de informare va fi instalată marţi în clădirea care a găzduit-o pe Jeanette.

CLICK AICI pentru a vedea care au fost marile iubiri din viaţa compozitorului german.

VIDEO cu imagini din viaţa compozitorului şi Sonata pentru pian nr. 14, dedicată de Beethoven unei alte iubite. (sursa: youtube.com) 

Beethoven a compus această sonată în 1801 şi a dedicat-o elevei lui, contesa Giulietta Guicciardi, de care era îndrăgostit. În 1832, poetul Ludwig Rellstab a comparat melodia acestei sonate cu lumina lunii reflectată pe un lac. De atunci piesa este cunoscută ca "Sonata Lunii". (sursa: Wikipedia)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite