Oradea: Terapia suportivă este în atenția oncologilor pediatrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o mie de copii români suferă de o boală oncologică și își trăiesc copilăria cu citostatice. Medici oncopediatri din toată țara se reunesc mâine la Oradea la cea de-a XXI-a Conferință Națională de Oncohematologie Pediatrică, ce se va desfășura la Centrul Posticum.

Ediția de anul acesta se va concentra pe terapia suportivă oncologică pediatrică și purpura trombocitopenică imunologică cu evoluție cronică sau recidivantă. „Tratamentele cu citostatice sunt foarte agresive. Unii copiii trebuie să facă șase-șapte citostatice, iar organismul lor nu poate rezista la acest atac”, explică doctorul Ritli Ladislau, vicepreședintele Societății Române de Oncohematologie Pediatrică. Specialiștii caută soluții cât mai eficiente pentru corectarea agresivității citostaticelor cu alte terapii, astfel încât aceștia să poată suporta tratamentul, iar dacă este posibil, chiar să se vindece. „Aceste terapii suportive sunt foarte costisitoare, uneori chiar mai scumpe decât tratamentul cu citostatice”, precizează medicul. Prețul nu are însă relevanță pentru specialiști și pentru părinții micuților care ar face orice pentru a-și salva copiii și a-i vedea crescând și ducând o viață normală. Conferința de la Oradea va reuni specialiști din cele nouă centre de oncopediatrie din țară. „Ne vom bucura de prezența doamnei doctor Șerban Margit care va prezenta rezultatele unei lucrări de cercetare în domeniul oncohematologiei, precum și a altor colegi care luptă cu acestă boală teribilă”, spune doctorul Ritli. După prezentarea lucrărilor de specialitate pe secțiuni, va avea loc adunarea generală a societății și alegerea noului comitet dirtector.

Bolnavi mulți, cadre puține

În Bihor sunt circa 80 de copii diagnosticați cu boli oncologice și doar doi medici specialiști. La nivel național se estimează că sunt o mie de copii cu boli oncologice, dar numărul lor exact nu se știe, neexitând încă un Registru Național. „Noi avem un Registru Regional. Acesta a fost visul colegului nostru Vasile Păcurar, de la care am preluat ștafeta”, spune Ritli. În Bihor trei medici tineri se specializează acum în acest domeniu. “Deocamdată sunt foarte puțini”, completează dr. Ladislau Ritli. Situația este similară la nivel național, spune doctorul Ritli, precizând că în toate centrele se lucrează după standardele internaționale și protocoale medicale foarte stricte.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite