Tehnică dentară cu finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Kocsis a luat fonduri nerambursabile pentru a-și dota cabinetul cu aparatură performantă. Stomatologul a solicitat sprijin financiar de la UE după ce un alt medic și-a cumpărat un ecograf modern pe bani europeni.

Citiţi şi
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie

adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!


Marius Kocsis a terminat Facultatea de Stomatologie în 2004 şi apoi şi-a deschis propriul cabinet. Ideea modernizării i-a venit după o discuţie cu un prieten, medic ginecolog. „Decizia am luat-o după ce am vorbit cu un prieten care a accesat aceste fonduri pentru dotarea cabinetului său cu un ecograf performant“, îşi aminteşte Marius Kocsis. Următorul pas a fost găsirea consultantului.

„După ce m-am decis am luat legătura cu o cunoştinţă a cărei firmă se ocupă de scrierea de proiecte pentru accesarea acestor fonduri“, povesteşte medicul.

Totul a mers fără probleme

Proiectul pentru finanţare a fost depus anul trecut în iunie şi a fost aprobat în noiembrie. Contractul de finanţare a fost semnat în acest an în martie. Chiar dacă aprobarea a durat mult, ţinând cont de experienţa altor proiecte, lucrurile au evoluat bine. „Am depus proiectul la 16 iunie 2008 şi în martie 2009 am semnat finanţarea. Acesta a fost acceptat în varianta iniţială, fără a fi nevoie de modificări ulterioare“, spune Marius Kocsis.

Scaun stomatologic pentru implanturi

Valoarea totală a proiectului european este de peste 100.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro), din care aproape 63.500 de lei (15.000 de euro) sunt bani nerambursabili. Medicul nu este nevoit să apeleze la alte surse, având capacitatea să acopere o parte din investiţie.

„Valoarea nu este una foarte mare, iar în aceste condiţii cofinanţarea am realizat-o din surse proprii“, a mai spus doctorul. Pentru a primi banii europeni, Marius Kocsis trebuie să facă mai întâi investiţia, reprezentată de cumpărarea unui scaun stomatologic performant cu fiziodispencer încorporat, folosit în special în chirurgie şi la implanturile dentare.

Investiţia cuprinde şi un sterilizator de ultimă generaţie, aparat ce a fost deja cumpărat. „La realizarea proiectului, înaintea crizei financiare, am estimat amortizarea investiţiei în curs de doi-trei ani“, a declarat Kocsis. Acesta a mai spus că după experienţa cumulată se gândeşte să mai acceseze astfel de fonduri, dar numai după terminarea proiectului.

Atenţie la cheltuielile neeligibile!

În categoria costurilor ce nu pot fi finanţate cu bani europeni sunt menţionate achiziţiile de echipamente second-hand. Nici taxa pe valoarea adăugată sau dobânda şi alte comisioane aferente creditelor nu pot fi decontante din bani de la UE.

În plus, nu trebuie să vă bazaţi pe sprijin european dacă vreţi să plătiţi amenzi, penalităţi sau cheltuieli de judecată. În cazul în care apar cheltuieli neprevăzute, ele pot fi finanţate în proporţie de 10% din valoarea lor dacă sunt detaliate prin documente justificative.

În limita procentului stabilit se acoperă, după caz, costurile rezultate în urma modificărilor ce se impun pe parcursul derulării investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de beneficiar. În ceea ce priveşte costurile eligibile, aici intră achiziţia de echipamente pentru modernizarea firmei, dar pot fi cumpărate şi diverse piese de mobilier.

Informaţii financiare

Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu poate depăşi 200.000 de euro. Diferenţa de 30%, dar şi cheltuielile neeligibile trebuie acoperite de beneficiar, prin fonduri proprii sau credit bancar. Costul total al proiectului trebuie să fie cuprins între 20.000 de euro şi 500.000 de euro.

Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite