Sculptorul Liviu Mocan expune la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul statuar „Chemare/Decalog” va fi expus la Muzeul de Artă din Cluj, înainte să fie mutat în oraşul elveţian. Vernisajul expoziţiei va avea loc astăzi, de la ora 20.00, în curtea Muzeului de Artă.

 Liviu Mocan, autorul lucrării „Stâlpii împuşcaţi” din Piaţa Unirii, a realizat un nou grup statuar, „Chemare/Decalog”. Începând din 2 iulie, cele 10 lucrări, înalte de aproape cinci metri, vor fi expuse în Parc des Bastions din Geneva, cu prilejul a 500 de ani de la naşterea reformatorului Jean Calvin. În avanpremieră, lucrările vor putea fi vizitate pentru o săptămână, începând de astăzi, în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. „În urmă cu 10 ani, la Muzeul de Artă, un grup de prieteni am avut expoziţia «Apocalipsa». Eram mai mulţi plasticieni şi după expoziţia aceea ne-am propus să facem a doua mare expoziţie. Maestrul Marcel Chirnoagă a sugerat o expoziţie «Decalog» - «Cele 10 porunci». N-am mai reuşit, ca grup, să facem expoziţia”, spune Liviu Mocan.

A continuat pe cont propriu

„Dar eu, ardelean tipic, ce ţine de bâta lui, m-am dus înainte cu această idee şi acum, după 10 ani, am finalizat o compoziţie pe care o văzusem atunci în inima şi mintea mea”, spune sculptorul. Este vorba o lucrare cu 10 forme sculpturale ce au o înălţime de aproape cinci metri. Cele 10 forme aşezate în cerc au două părţi, una rotunjită către interior şi una fermă spre exterior, ce se aseamănă cu degetele unui om. Lucrările sunt realizate din fibră de sticlă şi acoperite în totalitate cu foiţă de aur.
„Am primit în atelierul meu vizita lui Jonathan Tame şi când a văzut această schiţă a spus că trebuie să ajungă la Geneva. Faptul că pe 2 iulie la ora 17.00, în Parc des Bastions va fi vernisată expoziţia «Decalog» i se datorează lui”, spune sculptorul.
Pe lângă Parc des Bastions, sculpturile vor expuse din august până la mijlocul lui septembrie în faţa sediului Consiliului Mondial al Bisericilor din Geneva, iar apoi la Biserica reformată din Plan-les-Ouates, în sudul Genevei. În tot acest timp, Comitetul de Artă Contemporană al Genevei va decide dacă achiziţionează sculptura realizată din bronz, al cărui cost se ridică la circa 200.000 de euro.

Un dialog cu publicul

 Potrivit lui Liviu Mocan, vernisajul din această seară se vrea unul netradiţional, un dialog cu publicul pe tema marilor valori ale omenirii. „Nu vor fi prelegeri şi ascultători. Vom fi toţi ce prezenţi, atât vorbitori, cât şi ascultători. Vom încerca un dialog cu publicul pe tema marilor valori ale omenirii, acestea care sunt cuprinse şi formulate excepţional în cele 10 porunci, un dialog care va fi stimulat de câteva persoane la început, Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă şi Andras Visky, directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat şi cu mine”, spune Liviu Mocan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite