5% din telefoanele mobile din România sunt ascultate de către persoane fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful unui birou de detectivi privaţi de la Milano afirmă că aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din România sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasă urme nici pe telefon, relatează revista Newsweek.

Telefoanele mobile pot fi ascultate mult mai uşor şi mai ieftin ca urmare a unei noi generaţii de programe de spionare. De asemenea, acestea pot fi utilizate şi ca dispozitiv de ascultare. Tot ce trebuie să facă cineva care vrea să spioneze o altă persoană este să îi subtilizeze telefonul şi să tasteze un anumit cod, scrie revista.

Programul nu ajută doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. În acest fel se pot asculta, de asemenea, conversaţiile care au loc într-o cameră din cealaltă parte a lumii. Experţii în securitate spun că singurul mod ca o persoană să se asigure că telefonul său nu funcţionează ca un dispozitiv de înregistrare şi transmitere de date este de a-i scoate bateria.

Newsweek mai scrie că peste 200 de companii vând în prezent pe internet programe care activează microfoane încorporate în telefoanele mobile, chiar şi când persoana vizată nu foloseşte telefonul. Preţurile se situează între 50 şi 300 de dolari, iar instalarea programului durează un minut şi nu lasă urme nici pe telefon, nici pe factură. În plus, nici transferul de date nu lasă urme. Distribuitorii sunt reticenţi când este vorba să furnizeze cifre, dar unii experţi - detectivi privaţi şi consultanţi - susţin că un număr surprinzător de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viaţă, rude sau colegii de serviciu.

Max Maiellaro, şeful Agata Christie Investigation, un birou de detectivi privaţi de la Milano apreciază că 3% din telefoanele mobile din Franţa şi Germania sunt ascultate, şi circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, România şi Spania. James Atkinson, expert american în dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede că în Statele Unite, numărul telefoanelor mobile ascultate este de 3%. Aceste estimări se referă doar la ascultarea "civilă" a telefoanelor, neluând în calcul operaţiunile similare desfăşurate de instituţiile de stat.

În trecut, FBI a folosit această tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alţi suspecţi. În ultima vreme însă, programele de acest tip sunt din ce în ce mai folosite de persoane fizice care vor să-şi spioneze apropiaţii sau colegii de muncă, potrivit consultanţilor în securitate citaţi de Newsweek.

Programele spion sunt deosebit de de performate în cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru că acestea au o amplă capacitate de procesare. De asemenea, reţelele GSM sunt mai vulnerabile decât tehnologiile mai vechi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite