Luigi Gratton: „90% din produsele de raft ne atacă prin zahăr“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţionistul fotbalistului David Beckham spune că zahărul dă senzaţia de somnolenţă şi produce obezitate. El recomandă în schimb un regim alimentar sănătos, care trebuie să fie bazat pe proteine. Exerciţiile fizice executate în fiecare zi şi alimentaţia formată din carne slabă, legume şi fructe ne scapă de boli şi ne ajută să avem un corp de invidiat.

Adevărul: Cum ar trebui să arate un meniu zilnic pentru a ne menţine mereu în formă?

Luigi Gratton: Oamenii obişnuiţi ar trebui să încerce să nu mai mănânce după orele 20.00. Sportivii, în schimb, pot mânca oricând pentru că ei au arderile foarte rapide.

Pentru a fi în formă tot timpul oamenii ar trebui să mănânce astfel, în fiecare zi: la ora 7.00 dimineaţa, micul dejun, format din foarte multe proteine, la ora 10.00 trebuie luată o gustare, eventual un baton proteic, iar prânzul trebuie mâncat la ora 13.00. După-amiaza, la ora 16.00 se mai poate mânca o gustare, iar seara, la ora 19.00 trebuie luată cina.

Dumneavoastră aveţi un corp de sportiv. Cum vă întreţineţi?

În fiecare dimineaţă fac foarte mult sport. Înainte de a începe execiţiile fizice beau un shake „Formula 1“, care conţine foarte multe proteine. Eu am 100 de kilograme şi am nevoie de 150 de grame de proteine pe zi. Din meniul zilnic, micul dejun este cel mai important. Dimineaţa mănânc două ouă şi fructe.

La prânz mănânc o salată mare şi peşte, iar cina este formată din foarte multe legume şi puţină carne. Un meniu asemănător îl recomand tuturor celor care vor să fie sănătoşi şi să arate bine. Trebuie ţinut cont mereu de aportul zilnic de proteine.

Câte proteine trebuie să consumăm pe zi?

Pentru atleţi, este indicat să acumuleze zilnic aproximativ 18 grame de proteine la fiecare kilogram de masă corporală. O femeie normală, care are 60 de kilograme, trebuie să consume 60 de grame de proteine pe zi, în timp ce o atletă, care are aceeaşi greutate, are nevoie de 90 de grame de proteine.

Ce alimente au cel mai mare aport proteic?

Carnea, legumele şi fructele conţin foarte multe proteine. Orezul, fasolea verde, pastele, carnea de pui, de peşte, dar şi shake-urile nutritive sunt foarte bune în acumularea de proteine. Corpul trebuie ajutat şi cu suplimente pentru a  asimila cantitatea necesară de proteine. Indicat este ca balanţa dintre proteinele animale şi cele vegetale să fie echilibrată.

Câte calorii avem voie să consumăm într-o zi pentru a nu ne îngrăşa?

În general, ar trebui să consumăm aproximativ 2.000 de calorii pe zi. Femeile de înălţime medie, cum am observat că sunt şi româncele, ar trebui să consume, zilnic, maximum 1.600 de calorii, iar bărbaţii înalţi, 2.200. Pentru a slăbi, trebuie să micşorăm aportul caloric şi să îl mărim pe cel proteic. Din păcate, românii consumă cam 3.500 de calorii pe zi şi mănâncă produse cu mult zahăr.

Cât de importante sunt suplimentele alimentare în meniul zilnic?

Dacă am avea o alimentaţie perfectă, nu cred că ar mai exista suplimentele alimentare. Ele sunt foarte importante pentru că organismul are nevoie de foarte multe elemente pe care corpul nu le asimilează îndeajuns din alimente.

Cum comentaţi faptul că obezitatea a luat o amploare foarte mare la nivel mondial?

Obezitatea este, într-adevăr, o problemă foarte gravă. Aproximativ 90% din produsele existente pe rafturile magazinelor conţin zahăr care creează foarte multe probleme şi duce la obezitate. De asemenea, foarte mulţi oameni au înlocuit dieta tradiţională cu mâncărurile de tip fast-food, produsele semipreparate şi băuturile carbogazoase. În general, oamenii beau dimineaţa o cafea dulce şi, eventual, mănâncă puţină pâine.

image

Luigi Gratton este imaginea Herbalife la nivel mondial

Când ajung la serviciu, mai beau încă o cafea îndulcită şi mănâncă chipsuri sau ceva în grabă, înainte de prânz. Toate aceste produse conţin foarte mult zahăr şi dau senzaţia de somnolenţă.

De aceea îi auzim pe foarte mulţi că simt nevoia să consume băuturi energizante care, la rândul lor, conţin zahăr. În concluzie, este esenţial să fim enegici, dar fără să avem o concentraţie a zahărului din sânge prea mare.

Este nutriţionistul lui David Beckham

Herbalife, compania la care lucrează Luigi Gratton este sponsorul principal al echipei de fotbal din Statele Unite ale Americii, LA Galaxy, unde activează şi celebrul fotbalist David Beckham. Doctorul Gratton spune despre Beckham că este unul dintre sportivii care dă o foarte mare atenţie nutriţiei.

„David Beckham este mai selectiv decât colegii săi. El are 34 de ani, nu mai este un fotbalist tocmai tânăr şi se îngrijeşte foarte mult. Îşi întreţine foarte mult genunchii şi musculatura picioarelor şi consumă foarte mult ulei de peşte. Acizii graşi Omega 3 din uleiul de peşte contribuie la relaxarea musculaturii“, povesteşte Luigi Gratton. De asemenea, atât David Beckham, cât şi colegii săi, folosesc produsele proteice din portofoliul Herbalife, precum şi anumite băuturi create special pentru sportivi.

Totodată, specialistul Luigi Gratton crează diete şi produse speciale pentru membrii echipelor de fotbal FC Strasbourg şi Inter Milano, campioana Italiei, unde activează şi căpitanul echipei naţionale de fotbal, Cristian Chivu.

„Absolut toţi fotbaliştii de la Inter Milano beau o băutură hidratantă, creată special pentru ei“, a punctat Gratton. Referitor la Chivu, ne-a spus că nu îl cunoaşte încă personal, dar când a aflat de la noi că este român, a spus că va discuta cu fotbalistul despre o eventuală colaborare pentru a promova produsele companiei la care activează în România.

Un alt nume celebru care ţine cont în fiecare zi de programele de nutriţie create de Luigi Gratton este şi ungurul Attila Vadja, câştigătorul medelaiei de aur la Canoe, la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Beijing.

Carte de diete

Pe lângă crearea de diete şi de suplimente alimentare, Luigi Gratton este şi imaginea la nivel mondial a companiei la care lucrează, graţie structurii sale atletice de invidiat.

Gratton călătoreşte foarte mult pentru a promova produsele şi reţetele. Numai anul trecut, specialistul a vizitat 53 de ţări în interes de serviciu. Tot în 2008 a lansat şi cartea  „E simplu: dietă şi mişcare“, care cuprinde şapte principii simple pentru a avea o viaţă sănătoasă şi activă. 

Profil de specialist

Luigi Gratton (39 de ani) locuieşte în Los Angeles şi este necăsătorit. Este absolvent al Universităţii California din Los Angeles (UCLA) şi al  unui masterat în sănătate publică.

El a terminat un stadiu de cercetare în nutriţie clinică în cadrul Şcolii de Medicină David Geffen – UCLA. Înainte de a veni la Herbalife, în urmă cu patru ani, Gratton a fost medic specialist în cadrul „Programului de analiză a obezităţii ca factor de risc“, derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din Los Angeles. La Herbalife este vicepreşedinte pe probleme de medicină, nutriţie şi educaţie.

Nutriţioniştii români, renumiţi în lume

Anul trecut, când a vizitat pentru prima dată ţara noastră, Luigi Gratton s-a întâlnit cu foarte mulţi medici nutriţionişti români. Chiar dacă, în general,  românii nu mănâncă sănătos, medicii specializaţi în nutriţie sunt foarte buni şi sunt renumiţi în întreaga lume.

În plus, Gratton îşi aminteşte că, în decursul vieţii, a întâlnit români care au făcut performanţă. „Când eram copil, cei mai buni atleţi şi gimnaşti erau români. La colegiu am avut un profesor de sport din România, care era extrem de bun. Toţi profesorii se sfătuiau cu el şi spuneau că tehnicile de antrenament din România sunt unele dintre cele mai bune din lume“, a punctat Gratton.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite