Neamţ: Laurenţiu Dimişcă: Pictorul fără nuanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 33 de ani deţine deja titlul de Ambasador „Eurointegrarea prin artă”. Îşi doreşte să deschidă un muzeu specializat în arta singulară, concept inventat în zona Lyon, în jurul galeriei „Singular Art”, care se aseamănă cu arta brută

Laurenţiu Dimişcă poate fi caracterizat perfect de sloganul în care crede cu ardoare: „trăieşte ca şi cum ai muri mâine şi lucrează ca şi cum ai trăi veşnic”.  La 33 de ani, artistul a realizat peste 2.000 de lucrări de şevalet, dintre care 20 sunt ambientale de interior şi exterior, cu dimensiuni de până la 80 de metri pătraţi.

Mai mult, pietreanul se poate lăuda oricând cu unul dintre cele mai interesante proiecte derulate în Franţa. „M-am implicat şi am susţinut un workshop cu 300 de copii de la centrele sociale din nouă regiuni situate în centrul Franţei”, povesteşte Laurenţiu. Totodată, pictorul se numără printre cei patru artişti români care au participat anul trecut, în Anglia, la Group Study Exchange prin Rotary Anglia.    

Lucrare vândută
cu 10.000 de euro

Creaţiile tânărului artist stau la loc de cinste în colecţiile unor oameni de afaceri, printre care se numără Peter Imre, Irinel Columbeanu şi Gigi Becali. „Iubirea, filozofia, religia, relaţiile interumane, psihologia şi erosul sunt printre principalele teme care mă inspiră”, spune artistul.

Cea mai mare realizare a lui Laurenţiu Dimişcă este faptul că îşi prezintă creaţiile la Muzeul de Artă Brută din Lapalisse (Franţa), în cadrul unei expoziţii permanente. Pictorul este mult mai bine cotat peste hotare, unde o singură lucrare i-a fost vândută cu 10.000 de euro. Artistul are şi talent organizatoric, reuşind până în acest moment să pună bazele a trei proiecte sociale la Piatra Neamţ, Dijon şi Vichy. De asemenea, Laurenţiu Dimişcă a realizat o expoziţie internaţională cu 50 de artişti specializaţi în arta brută. Evenimentul a fost iniţiat în România sub titulatura „Vii şi vinuri”.

Proiecte îndrăzneţe

Prin intermediul lui s-a realizat şi o premieră pentru România: prezenţa la noi în ţară a expertului francez în arta brută, Luis Marcel, care a susţinut un simpozion. Dimişcă a făcut şi demersuri pentru organizarea Art Singular Fest la Piatra Neamţ.
„Vreau să invit 200 de artişti internaţionali în arta singulară. De asemenea, visez cu ochii deschişi la realizarea unui centru de artă tip muzeu lângă Piatra Neamţ, care să prezinte publicului cele mai interesante lucrări care fac parte din stilul numit artă singulară”, povesteşte Dimişcă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi-ai format acest stil?
L. D.: Stilul s-a construit de la sine, având experienţă în pictură, artă murală şi iconografie. M-a ajutat mult şi documentarea din bibliotecile de specialitate şi, în acelaşi timp, critica franceză, care mă cataloghează a fi un artist între arta brută şi arta contemporană: un stil numit artă singulară.
  
Ce ţi-a plăcut în străinătate?
L. D.: Sistemul de promovare a tinerilor artişti care abia ies de pe băncile facultăţilor.

Ce-i place
Iubeşte călătoriile. Până în prezent a reuşit să vadă Anglia, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Croaţia, Germania, Austria şi Republica Moldova. Şi-ar dori să expună cel puţin o dată în toate oraşele mari ale lumii. De asemenea, artistului îi mai place să meargă la pescuit în timpul liber, chiar dacă de cele mai multe ori nu reuşeşte să prindă nimic.

Ce nu-i place
Detestă fanatismul religios, falsul din politic, prostia şi lipsa de sentimente. La fel de mult îi displace şi indiferenţa manifestată de unii oameni.

 Profil

Născut
17 ianuarie 1977, Piatra Neamţ

Educaţie
50 de expoziţii în ţară şi în străinătate

Experienţă
doctorand în arte plastice şi decorative

Familie
necăsătorit

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite