Craiova: Portret/Mihail Jianu îi vindecă pe oameni prin cuvinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul lucrează la centrul pentru copiii cu dizabilităţi „Sfântul Apostol Andrei“. În acelaşi timp, îi ajută pe tineri să se cunoască mai bine în cadrul terapiei de cuplu.

Are 29 de ani, a terminat o facultate, trei mastere, două cursuri post universitare, trei work-shop-uri şi se pregăteşte pentru doctorat. Prietenii spun despre Mihail că nu mai are ce învăţa, pentru că le ştie pe toate. Tânărul susţine contrariul, că încă nu este suficient de pregătit, pentru că se ghidează după principiul „Se poate şi mai mult“.
 
Studiul, mai presus de toate

Este convins că informaţia şi ştiinţa sunt cele mai importante în viaţă şi constată cu părere de rău că tinerii îşi doresc maşini şi palate, şi foarte puţini aleg cartea. „Observ că oamenii nu mai au încredere în ei, nu mai aspiră la performanţă, stima de sine este scăzută. Trebuie să ne depăşim limitele“, mărturiseşte olteanul. De la muzică la sport, teatru şi istorie, Mihail abordează orice subiect de discuţii. Recunoaşte că este o persoană inteligentă, dar în principal muncitoare, pentru care sacrificiile nu au cunoscut secrete. „În viaţă nu poţi avea tot. Eu a trebuit să renunţ la orele libere, la viaţa personală, pentru a mă dedica ştiinţei. Mi-am selectat cu mare atenţie prietenii. Pot spune că am fost egoist cu timpul meu. Nu regret“, este de părere craioveanul.

A vrut s-o scape de şoc

De la copii la vârstnici, cu toţii îl caută pe specialist pentru o mână de ajutor.  O mamă din Craiova s-a prezentat la cabinetul doljeanului pentru o problemă la care nu mai găsea rezolvare: să-i dea fetiţei vestea că se va despărţi de soţ. „Am avut nevoie de o perioadă de pregătire, nu este uşor să anunţi brusc un copil că părinţii săi nu vor mai locui împreună. Pentru mulţi poate fi o lovitură, un şoc, iar un copil poate reacţiona cu atât mai neaşteptat“, ne-a povestit Mihail despre situaţiile cu care se confruntă aproape zilnic. Nu puţine au fost şi întâlnirile cu părinţii care îşi propuneau să-şi abandoneze copiii, din cauza banilor sau a dezbinării din familie. După câteva ore de discuţii cu mamele deznădăjduite, acestea ajungeau să regrete că s-au gândit, chiar şi pentru o clipă, că ar putea renunţa la micuţi. Frecvente sunt momentele în care cuplurile îi bat la uşă, plângându-se că sunt pe punctul de a se despărţi. Mihail le spune să nu se grăbească, îi invită  în cabinet şi le asigură câteva şedinţe în care le dă poveţe.

Foloseşte credinţa în terapie

Psihologul ne dezvăluie totodată cum este posibil. „Credinţa şi informaţia sunt mijloacele principale de care mă folosesc în terapie. Fără religie, nimic nu este posibil“, este concluzia lui Mihail.

Cu ce categorii de oameni lucrezi?
M.J.: Cu persoane care suferă de nevroze, depresii, schizofrenii, paranoia. Dorinţa mea este să ajut cât mai mulţi semeni. Nu este uşor, dar în viaţă trebuie să te pricepi să vorbeşti cu un cerşetor, preşedinte, cu un om depresiv sau cu cineva perfect sănătos.

În cât timp îşi revine un pacient cu psihicul zdruncinat?
M.J.: O şedinţă durează cam 90 de minute, iar într-o săptămână mă întâlnesc cu un pacient, în scop terapeutic, de câte trei ori. Sunt persoane cu care lucrez câte 6-9 luni şi chiar doi ani.

Ce îi place:
„Iubesc animalele. Ador să citesc, să fotografiez şi să filmez. Mă bucur că sunt voluntar la Crucea Roşie şi la Centrul de Prevenire Antidrog. Am fost mulţumit când m-am deplasat la Rast, după inundaţii, şi am vorbit cu sinistraţii.“

Ce nu îi place:
„Marea mea nemulţumire este că unii oameni se mulţumesc cu un nivel mediu de cunoaştere. Am remarcat de asemenea că majoritatea nu mai au încredere în forţele proprii, nu mai sunt motivaţi să realizeze lucruri bune şi sunt stresaţi.“

NĂSCUT
6 iunie 1980, Craiova
STUDII
Postliceala de asistent medical, Facultatea de Psihologie din Bucureşti, trei mastere şi două cursuri postuniversitare
EXPERIENŢĂ:
Cinci ani ca psiholog la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului
FAMILIE:
Necăsătorit

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite