Dietă energizantă, cu puţine calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele bogate în vitamine, minerale şi în fibre, dar cu un indice caloric mic,  combat stresul, alimentează organismul cu energie şi relaxează.

Meniul cotidian, alcătuit din cereale integrale, miere, leguminoase şi fructe, are cantităţi importante de nutrienţi esenţiali, care asigură organismului energie şi rezistenţă împotriva bolilor.

Ovăzul combate oboseala

image

Proprietăţile energizante recomandă ovăzul drept un aliment de bază pentru persoanele cu un ritm alert de viaţă, dar şi pentru copiii aflaţi în perioada de creştere.

Fulgii de ovăz conţin fibră solubilă, fier, seleniu, magneziu şi vitamine din complexul B. Amestecaţi cu lapte, fulgii de ovăz asigură un mic dejun tonic şi hrănitor. Ovăzul decorticat îşi păstrează miezul şi cea mai mare parte din tărâţe, fiind apreciat drept cel mai hrănitor aliment din această categorie.

Cartofii dulci, plini de vitamine

Sursă excelentă de vitamine (C, E, complexul B, caroten) şi flavonoizi, cartofii dulci sunt foarte „activi” în consolidarea sistemului nostru imunitar, comparativ cu cartofii obişnuiţi. Preparaţi prin coacere, cartofii dulci îşi păstrează mai bine substanţele hrănitoare decât atunci când sunt prăjiţi.

Doar vitamina C se dizolvă în momentul expunerii la căldură. Deci, completează-ţi raţia de vitamina C consumând pătrunjel, cu care este bine să asezonezi cartofii după ce s-au copt.

Legumele verzi, surse de antioxidanţi

Spanacul, broccoli, ştevia, salata verde şi varza conţin substanţe hrănitoare şi energizante. Cu un număr redus de calorii şi cu o cantitate maximă de vitamine, minerale, fibre şi cu antioxidanţi, aceste verdeţuri care combat maladiile sunt considerate adevărate „miracole” nutritive. Câte o porţie la masa de prânz sau la cină reface energia pierdută în urma efortului fizic sau intelectual.

Caisele, importante în lupta anticancer

image

Recomandată în toate afecţiunile apărute pe baza unor carenţe de vitamine (A, B1, B2, B3, C) şi de oligoelemente, dieta cu caise fortifică întregul organism.

Fructul are o valoare energetică semnificativă. Mai mult, nutriţioniştii japonezi spun că o cură cu caise revigorează trupul şi înviorează spiritul. În opinia acestora, caisa este cel mai dulce „medicament” în caz de oboseală ori de stres şi în lupta anticancer.

Vitamina B17, numită „amigdalina”, ajută la prevenirea acestei boli şi distruge celulele canceroase. Efectul tonic al acestor fructe se manifestă şi asupra epidermei, foarte  apreciate fiind măştile cosmetice pe bază de caise.

Beneficii

Hrănitoare,  migdalele au efecte tonice, revitalizante şi  remineralizante.

Limonada, tonic pentru creier

image

În stări de oboseală, citronadele cu miere redau optimismul şi vigoarea persoanelor depresive. Mierea ajută la scăderea nivelului de anxietate, îmbunătăţind totodată starea organismului şi memoria.

image

Specialistul nostru


Livia Nena
biolog nutriţionist

Dacă dorim să ne menţinem nivelul energetic la superlativ, nu trebuie să ne lipsească la fiecare masă o proteină de bună calitate şi carbohidraţi din cereale integrale. Zilnic, trebuie consumate minimum şase pahare cu apă plată. Evitaţi zahărul, făinoasele, tutunul, alcoolul, alimentele prăjite sau conservate.

Trebuie ştiut că celulele deteriorate pot fi reîntinerite prin consumul de substanţe care le pot hrăni în mod direct, şi anume cu acizii nucleici (din germeni de grâu, tărâţe, spanac, sparanghel, ciuperci, peşte, sardine, fulgi de ovăz, ceapă). Alături de un meniu corespunzător, putem recurge la suplimente alimentare cu coenzima Q10, flavonoizi, carotenoizi şi cu acizi graşi esenţiali omega 3.

Ghid de nutriţie

image

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi


Directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Ce trebuie să ştii despre brânzeturi

Specialistul în nutriție îți recomandă să consumi în sezonul cald brânzeturi mai ușoare, de tipul urdei sau cașului, cu mult mai puține calorii decât telemeaua sau cașcavalul.

Urda şi caşul au puţine calorii

image

Urda și cașul au aproximativ 100 de calorii pe suta de grame. Spre deosebire de acestea, telemeaua, cașcavalul și parmezanul conțin 300-500 de calorii. Mai mult, acestea sunt și mai greu digerabile și au o cantitate ridicată de sare. Pe zi, poți consuma aproximativ 50 de grame de brânzeturi proaspete.

Cum le combini?

Pentru a te asigura că se digeră complet, nu asocia brânzeturile cu alimente care conțin proteine. În niciun caz nu le consuma ca desert, deoarece digestia va fi mult îngreunată. Le poți combina cu roșii, însă nu consuma și pâine în același timp. Aciditatea din roșii nu lasă enzimele din tractul digestiv să metabolizeze amidonul din pâine. Mai degrabă consumă brânzeturile între mese și în prima parte a zilei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite