Crucea, mina de unde se scoate uraniul pentru Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Crucea-Botuşana, judeţul Suceava, se aduc la suprafaţă zeci de mii de tone de minereu uranifer pentru centrala nucleară. Mina Crucea-Botuşana are regim special şi este străjuită de două rânduri de paznici.

La 35 de kilometri distanţă de Vatra Dornei se află singura mină de uraniu în exploatare din România. Deşi uraniul este un material radioactiv, locuitorii nu se tem de acest lucru şi-şi văd liniştiţi de treburile lor.

Dacă vrei să vizitezi satul Crucea, unde se află  mina de uraniu, ai nevoie de nervi tari şi mai ales de mulţi bani, deoarece drumul naţional ce trece prin apropierea satului nu a fost modernizat de multă vreme. Odată ajuns însă, vei descoperi o zonă pitorească şi un sat îngrijit cu oameni gospodari.

Mina, păzită ca un obiectiv militar

Cobor din autobuz şi mă îndrept spre prima persoană care-mi iese în cale, un bărbat care sorbea câteva înghiţituri dintr-o sticlă cu bere. Încerc să aflu cum ajung la mină şi mi se spune că, fiind fără maşină, voi avea mult de mers pe jos, exploatarea de uraniu de la Crucea-Botuşana aflându-se la câţiva kilometri distanţă de sat.

Singura mină din care se scoate uraniu în România are regim special, este străjuită de două rânduri de paznici şi este îngrădită cu bariere.
„Mina de la Crucea are regim special şi este foarte bine păzită. Sunt două rânduri de paznici. Au pus şi bariere“, mă dumireşte Vasile, un pensionar din Crucea, în vârstă de numai 40 de ani.

Miner pensionat la 40 de ani

A fost miner şi, după 15 ani de muncă, s-a pensionat. „Aşa e regula. După 15 ani de muncă, te pensionezi. Voiam să mai muncesc, însă soţia m-a convins să stau acasă. Mi-a fost dragă mina, dar mai mult îmi iubesc soţia“, mărturiseşte Vasile. Întrebat de viaţa din mină, vorbele par să nu mai existe. „Nu vreau să spun nimic. Au fost probleme în trecut şi de atunci nu mai vorbeşte nimeni“, mai spune fostul miner.

Îl las să-şi termine berea şi mă îndrept spre cabinetul medical. Uraniul este radioactiv şi aş vrea să întreb dacă oamenii de aici au avut vreodată probleme cu radiaţiile. Cabinetul este însă închis. „Doctorul vine doar marţea şi joia“, îmi explică un tânăr. Îi spun ce aş fi vrut să aflu şi începe să râdă. „Locuiesc aici de când mă ştiu şi nu am avut probleme. Nici nu am auzit de cineva cu astfel de probleme. Dacă erau radiaţii în zonă, doctorul ar fi trebuit să stea mereu aici“, spune tânărul.

Oamenii nu vorbesc despre radiaţii

„Nu vei găsi pe nimeni dornic să vorbească. Le este drag locul de muncă“, mai spune localnicul din Crucea. „Au avut probleme mai de mult şi nu vor vorbi niciodată. Dacă spun ceva despre mină sau despre problemele de sănătate pe care ar putea să le aibă din cauza uraniului, rămân fără loc de muncă“, intră în vorbă un alt localnic.

Viaţă de miner

„Se câştigă bine din minerit. La ora 8.00 trebuie să fii în centru să pleci la mină cu autobuzul companiei. La ora 14.00 te întorci. Munceşti câteva ore şi câştigi între 1.200 şi 2.000 de lei“, spune un alt localnic din Crucea, care vrea să se angajeze la mină. Decizia de a lucra în mină a luat-o după ce a vorbit cu o rudă. Condiţiile bune de muncă, salariul atractiv şi, mai ales, pensionarea după 15 ani îl încântă.

Ultima mină de uraniu nu se închide

image

Resursele de uraniu de la Crucea pot fi extrase cu autorizaţie până în anul 2010 şi se preconizează că sunt suficiente pentru multă vreme de-acum încolo.

Zăcământul este suficient de mare pentru a putea asigura necesarul de combustibil radioactiv al reactoarelor de la Cernavodă pentru încă 20 de ani, iar unitatea produce anual peste 40.000 de tone de minereu de uraniu, din care sunt obţinute 200 de tone de uraniu, cantitatea necesară pentru asigurarea producţiei de energie electrică în cele două unităţi funcţionale ale centralei de la Cernavodă.

“Mina de la Crucea are autorizaţie de funcţionare până în anul 2010, iar rezervele sale sunt suficiente pentru multă vreme de-acum încolo“,  spune Lucian Biro (foto), directorul general al Direcţiei Generale Reglementare-Autorizare şi Control Activităţi Nucleare. Extragerea uraniului are însă un impact negativ asupra celor care manipulează minereul. Se pot iradia şi pot căpăta afecţiuni renale, vasculare sau hepatice.

De asemenea, haldele de steril emit substanţe radioactive ce dăunează pe termen lung mediului şi sănătăţii oamenilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite