Cărţile râvnite de cititori celebri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitori, critici literari, oameni de televiziune, analişti politici au dezvăluit cu ce titluri şi-au îmbogăţit biblioteca, la cea mai recentă ediţie Bookfest, care s-a încheiat duminică. „Confesiunile unui disident convertit“, de Adam Michnik, „Privirea contesei Hahn-Hahn - coborând pe Dunăre“ şi „Cartea lui Hrabal“, de Péter Esterházy sau „Dosarul Noica“, de Doina Mezdrea, se numără printre cele mai căutate vo

Citiţi şi:

Cărţile „Adevărul“, record de vânzări

Scriitorul Vasile Ernu şi-a cumpărat de la Bookfest cartea fraţilor Presniakov, „Ucide arbitrul!“, „Kremlinul de zahăr“, al lui Vladimir Sorokin, „Seducătoarea din Florenţa“, de Salman Rushdie, „Comunismul privit din afară“, de Boris Groys, „Principalele curente ale marxismului“ - Vol. I, de Leszek Kolakowski, cele două volume de Péter Esterházy: „Privirea contesei Hahn-Hahn – coborând pe Dunăre“ şi „Cartea lui Hrabal“, „Indignare“ a lui Philip Roth, „Mărturisirile unui disident convertit“, de Adam Michnik, „Compromisul“, de Serghei Dovlatov.

Bugetul scriitorului a fost de aproximativ 500 de lei. „Îmi cumpăr cărţile pe care vreau să le citesc neapărat, apoi volumele de care am nevoie pentru proiectele mele, pe urmă cumpăr cărţi pentru copii, pentru că sunt pasionat de design“, a declarat Vasile Ernu. 

Simona Sora a căutat titlurile româneşti

Interesată de cărţile lui Péter Esterházy a fost şi Simona Sora, care a căutat în principal titlurile româneşti, printre care „SMS“, de Bogdan Dumitrescu, „Lampa cu căciulă“, de Florin Lăzărescu, „Celelalte poveşti de dragoste“, de Lucian Dan Teodorovici, pe care le consideră „revelaţiile sezonului“.

Criticul literar a mai cumpărat „Celălalt trup“, de Milorad Pavic, „Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian“, de Marta Petreu, „Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii“, de Daniela Zeca-Buzura. Alte două volume pe care şi le-a adăugat în bibliotecă au fost: „Ordinea naturală a lucrurilor“, de Antonio Lobo Antunes, şi „Casa de la Riverton“, de Kate Morton. Bugetul pentru târg al Simonei Sora a fost de 200 de lei.

Dana Crişan nu lipseşte de la nicio ediţie

Istoricul de artă Dana Crişan ne-a spus că urmăreşte cărţile despre care a citit o recenzie. „La târg am la dispoziţie toate editurile într-un singur loc, aşa că-mi place să vin la fiecare ediţie. Anul acesta, salonul i s-a părut mai spaţios, mai aerisit. „Mi-am cumpărat un Saramago, pe care nu-l aveam, şi ultima carte a lui Lucian Dan Teodorovici, «Celelalte poveşti de dragoste»“, a adăugat Dana Crişan.

Dan C. Mihăilescu, interesat de Cioran

Criticul literar Dan C. Mihăilescu ne-a declarat: „În prima zi, când am venit, mi s-a părut că este mult mai aerisit în sensul rău, adică cu oameni mult mai puţini. Când i-am întrebat pe editori, mi-au spus că se vinde la fel de mult, oamenii sunt la fel de numeroşi, dar anul acesta sunt mai puţine standuri, fie din lipsă de bani, fie din alte motive, şi s-au mărit culoarele dintre ele“, a mărturisit Dan C.

image

Ion Bogdan Lefter l-a lăudat pe scriitorul Radu Ţuculescu Foto: Marian Vilău

Mihăilescu. A venit la târg şi în calitate oficială, la lansări, dar avea în cap şi alte titluri pe care voia să le cumpere: „Dosarul Noica“, de Doina Mezdrea, „Jurnalul“ Oanei Pellea, însă „revelaţia acestui târg, după părerea mea, este volumul de corespondenţă «Emil Cioran, Scrisori către Wolfgang Kraus», 153 de epistole care sunt oarecum altfel decât scrisorile către cei de-acasă. Este un Cioran mult mai angajat politic“, a afirmat Dan C. Mihăilescu.

Lucian Mândruţă, cărţi în funcţie de mochetă

Omul de televiziune Lucian Mândruţă a avut pentru târg un buget de 1.000 lei. „Mă interesează ca muchia cărţilor să se potrivească cu noua culoare a mochetei din sufragerie. Umblu după cărţi bej. Titlurile să nu fie cu auriu, pentru că nu se potrivesc cu muchia de la plasma mea care este argintie. Dacă se poate un bej, cu titlu pe argintiu, este minunat.

Îmi plac cărţile nu foarte groase, pentru că aş vrea să fie diversitate, adică să-mi închipui un mozaic spectaculos pe raft. Cărţile groase dau o senzaţie de monotonie, de viaţă trăită scriind. Vreau cărţi mai subţiri scrise de oameni mai superficiali, cum sunt şi eu“, a glumit Lucian Mândruţă, care a ţinut să fie citat întocmai.„ Există o singură carte pe care n-am s-o pot citi niciodată şi-mi doresc: cartea care să-mi spună, vorba lui Monty Payton, «the meaning of life»“, a conchis Mândruţă.

Bianca Brad, cărţi pentru copii

Bianca Brad a umplut cinci sacoşe cu volume pentru fiul său, de patru ani. „Vreau să-i insuflu dragostea pentru cărţi şi mă bucur să-l văd că este atras de lectură. Caut cărţi cu descrierea corpului omenesc. Pentru mine nu am luat nimic deoarece nu am timp, aşa că am preferat să-i iau lui. Plecăm în vacanţă şi vreau să stau cu el şi să-i explic“.

Irina Margareta Nistor: DVD de la „Adevărul“

Criticul de film Irina Margareta Nistor a cumpărat de la standul „Adevărul“ DVD-ul „Actorul şi sălbaticii“, pentru că l-a ratat când a fost distribuit împreună cu ziarul la chioşc. A fost impresionată de cartea lui Tudor Caranfil, „Istoria cinematografiei în capodopere“, pe care a prezentat-o la Bookfest. „Deci, n-a fost nevoie s-o cumpăr, am primit-o cadou, cu o dedicaţie frumoasă“.  Irina Margareta Nistor a mai fost interesată de literatura franceză şi engleză şi de cărţile de cinema.

Florin Dumitrescu a lansat „Nocturnele“

Publicitarul Florin Dumitrescu s-a uitat după cărţi pentru copii, pentru fiul său de 9 ani şi jumătate. „Citeşte mult şi îi plac lucrurile mai spectaculoase, cum ar fi benzile desenate. Am prezentat cartea lui Kazuo Ishiguro, «Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg», şi după ce am citit-o am rămas cu o impresie frumoasă“, a apreciat Florin Dumitrescu.

Ion Bogdan Lefter: „Stalin, cu sapa-nainte“

Criticul literar Ion Bogdan Lefter a declarat: „Ca la toate târgurile mari de carte, oferta e atât de bogată încât e foarte greu să numeşti ceva. Editurile profită şi îşi aduc toată producţia recentă, dar îşi programează pentru zilele de târg şi lansări. Sunt şi multe traduceri, dar în cele două momente de vârf: iunie – Bookfest, noiembrie – Gaudeamus, apar foarte multe cărţi noi de autori români.

Din cărţile pe care le-am lansat şi am avut plăcerea să le citesc, o să numesc romanul excepţional al lui Radu Ţuculescu, «Stalin, cu sapa-nainte». Din altă zonă culturală, am prezentat o carte despre postmodernismul românesc vizual din artele plastice, de Adrian Guţă, «Generaţia ´80 în artele vizuale»“.

Ion Dumitru s-a uitat după Ionescu şi Noica

Scriitorul Ion Dumitru a fost, până la sfârşitul anilor ´90, şi editor în Germania, unde este stabilit de mai multă vreme. „Vin aproape la fiecare ediţie. Am impresia că anul acesta este ceva mai subţirel“, a spus el,  „deşi n-am reuşit să văd chiar tot târgul“. A urmărit Bookfest încă de la primele apariţii şi mărturiseşte că are „nostalgia spaţiului mai intim de la Teatrul Naţional, în pofida căldurii“.

image

Criticul Sorin Alexandrescu a plecat de la târg cu trei rucsacuri pline de cărţi

A fost impresionat de publicaţiile lansate cu prilejul centenarelor Eugen Ionescu şi Constantin Noica. A cumpărat şi câteva cărţi, nu prea multe, „fiindcă trebuie să plec şi n-am cum să le transport, mai ales că am şi primit mai multe volume de la scriitori“. A fost interesat de „Istoria comunismului din România: documente. Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965)“, editat de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Gosu, de „Istoria critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu şi de o istorie a Basarabiei.

Şi criticul literar Sorin Alexandrescu, care a plecat de la târg cu trei rucsacuri pline de cărţi, şi-a cumpărat „Istoria comunismului din România. Documente – Perioada Gheorghe Gheorghiu-Dej (1945-1965)“, dar şi un album de Florin Ciubotaru.

Zgondoiu şi „cartea domnului profesor“

Tânărul masterand în arte vizuale, Mihai Zgondoiu, a căutat mai multe titluri, printre care „cartea domnului profesor Adrian Guţă, «Generaţia ´80 în artele vizuale»“. Şi-a cumpărat „Retrospectiva Bienalei de la Veneţia 1946-1986“ şi „Iluminări“, de Walter Benjamin. Cât despre târg, i s-a părut o ediţie bună mai ales datorită preţurilor accesibile, „unele dintre ele, chiar chilipiruri“.

Mihail Gălăţeanu a „târguit“ idei

Prezent la târg în triplă ipostază, de autor căruia i s-au lansat două volume, „French cancan“ şi un altul despre artă, misticism şi nebunie, de prezentator al unei cărţi („Ultimul Cato“ al scriitoarei spaniole Matilde Asensis) şi de cititor, poetul Mihail Gălăţeanu a explicat că a venit la Bookfest „să târguie idei, sentimente, vremea de azi...

Pentru că în cărţile noi găsim spiritul vremii de acum“. Şi-a cumpărat cartea de versuri „Revolta îngerilor“, de Sorin Lucaci, şi „Dune“, de Frank Herbert, pentru că „oricine este dornic ca şi mine, cred, să citească «Dune», mai ales după ce a văzut filmul“.

Doina Uricariu, mulţumită de edituri

Aflată în ţară, poeta Doina Uricariu s-a bucurat să poată participa la ediţia din acest an, „pentru că absenţa mea din România mă face să ratez unele ediţii, dar legătura cu lumea intelectuală de aici, cu scriitorii, este neîntreruptă de distanţa Oceanului“.

Deşi a remarcat că în România se trăieşte mai mult sub semnul derizoriului, „trecând de la o editură la alta, am descoperit proiecte împlinite prin colecţii de carte, traduceri excepţionale, cărţi ale unor autori importanţi şi, aş spune, o consolidare a profilului fiecărei edituri“.

Prezenţa la târg i-a fost determinată şi de participarea la lansarea volumului „Teodor Baconsky&Devis Grebu 111 incursiuni în Cotidianul românesc“, dar a venit şi să cumpere „ultimul volum al „Dicţionarului de scriitori“ semnat de Eugen Simion. „M-am bucurat să văd că articolul despre  mine a fost scris de Dan C. Mihăilescu“. A fost interesată apoi de un „Dicţionar al presei“, care a apărut la editura comunicare. ro.

image

Revelaţia acestui târg, după părerea mea, este volumul de corespondenţă «Emil Cioran, Scrisori către Wolfgang Kraus».

image


Dan C. Mihăilescu
critic literar

Lista lui Vladimir Tismăneanu

image

Vladimir Tismăneanu (dreapta) a vorbit la Bookfest despre cartea scriitorului polonez Adam Michnik (stânga), „Confesiunile unui disident convertit“ Foto: Marian Vilău



Analistul politic şi-a cumpărat de la Bookfest „Confesiunile unui disident convertit“, de Adam Michnik – „carte esenţială pentru interpretarea lumii postcomuniste“, „Profeţii relativismului moral.O istorie a transformării conştiinţelor“, volumul scriitoarei Brânduşa-Tereza Palade, romanul lui Radu Paraschivescu „Balul fantomelor“, „Pe scurt, vă rog!“, cartea lui Vaclav Havel, „Antologia ruşinii“ după Virgil Ierunca, „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa“, de Lucia Hossu-Longin, volumele „Despre Noica. Noica inedit“ şi „Constantin Noica în arhiva Securităţii“.

Cărţile Savianei Stănescu

image

Dramaturgul Saviana Stănescu (foto) şi-a achiziţionat de la târg „Cartea şoaptelor“, de Varujan Vosganian.

„Eu, fiind aromâncă, m-am simţit legată de poveştile cu refugiaţi, deportări, felul în care familia supravieţuieşte.M-am simţit foarte ataşată de această carte şi mi s-a părut foarte bine scrisă, cu personaje vii, care readuc în prim-plan o lume. Fireşte că urmăresc şi cărţile de teatru şi mă interesează traducerile din Salman Rushdie. Ne-am întâlnit la diverse evenimente la New York, unde locuiesc în prezent“, a subliniat Saviana Stănescu.

Aproximativ 40.000 de oameni au trecut pragul Complexului Romexpo din Bucureşti în cele cinci zile  de Bookfest

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite