Suceava: Angela Furtună: Vrea să-i aducă pe suceveni la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea Angela Furtună îşi investeşte energia în atragerea oamenilor simpli către lectură prin dezbateri provocatoare şi întâlniri cu autorii preferaţi

Înclinaţia pentru studiu şi scris a Angelei Furtună şi-a spus cuvântul din timpul gimnaziului, când a publicat primele texte în revista şcolii. În acea perioadă, scrisul era legat de procesul de maturizare, de clocotul adolescenţei. În timpul studenţiei a început să frecventeze cu interes cenaclurile literare. Adevăratul debut literar s-a produs în anul 1997, în revista „România Literară“, unde a apărut volumul „Prizonier în Ego”.

Autoarea de proză spune că a reuşit să evolueze datorită atitudinii sale deschise la tot ceea ce este nou. „Ceea ce fac este o ofrandă adusă umanităţii”, a afirmat Angela Furtună.

Îi critică pe criticii literari

Suceveanca a publicat până acum şapte volume, iar printre cele mai apreciate cărţi se numără „Elegiile Estului Sălbatic”, „Pelerinul din Aqualung“, „Metonimii de word-trotter“, „Primul Kaddish“ sau „Poemian Rhapsody - Cartea Donei“.
Volumele sale au primit numeroase premii, dar scriitoarea şi-a format o imagine sobră şi s-a ţinut departe de scandalurile vieţii mondene. Sentimental este cel mai tare legată de marele premiu de la Festivalul Naţional „Tudor Arghezi“ de la Târgu Jiu, obţinut în anii ’90, care a constat în publicarea volumului său de debut „Prizonier în Ego” şi introducerea lui în toate bibliotecile din ţară.

„Pentru că la ora actuală orice grafoman poate să publice este totuşi problematică lansarea pe piaţă a autorilor de bună credinţă. Mulţi critici literari sunt corupţi, iar difuzarea cărţii este puternic perturbată”, a adăugat scriitoarea. Angela Furtună a devenit în urmă cu nouă ani membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Luptă împotriva discriminării

Proiectele pe care le desfăşoară la Biblioteca Bucovinei au dublu rol. Astfel, scriitoarea vrea să-i atragă pe suceveni la bibliotecă prin lansări de carte, dezbateri şi întâlniri cu scriitorii şi artiştii preferaţi.

Mai mult, Angela Furtună lucrează la proiecte prin care urmăreşte să reducă discriminarea. Crede foarte mult în rolul pe care intelectualul autentic trebuie să-l joace în societate, ca model pentru generaţiile care vin. Ea a propus ca la Suceava să fie marcate „Gulagul“, „Zilele Holocaustului“ şi  „Zilele Monica Lovinescu”.

„Tot ce am făcut în viaţă am făcut cu convingerea că totalitarismul trebuie învins. Fără libertate şi fără memorie omul nu poate fi un model”, a adăugat scriitoarea.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce preferaţi, poezia sau proza?
A. F
.: Poezia este domeniul meu predilect, mai ales o poezie dedicată condiţiei umane sau ermetismului. Cultiv şi o proză alertă, dominată de impactul jurnalismului.
 
Care sunt cărţile la care ţineţi cel mai mult?
A. F
.: Cărţile în care cred cel mai mult sunt fără îndoială „Elegiile Estului Sălbatic” şi „Pelerinul din Aqualung“.

Ce-i place Scriitoarea spune că se detaşează de problemele cotidiene atunci când se refugiază printre cărţi şi pictură. „Îmi plac oamenii care, sub presiunea tehnologiei şi a exigenţelor contemporane ştiu să-şi păstreze totuşi umanitatea”, a adăugat Angela Furtună.

Ce nu-i place „Lumea contemporană scoate la lumină unele aspecte foarte dure: lipsa de loialitate, o anti-morală sinucigaşă şi un rău al epocii care nu poate fi reprimat”, a spus publicista. Crede că oamenii care vor să rămână buni într-o lume agresivă trebuie să plătească un preţ foarte mare.

Profil

Născută 19 iunie 1957, la Suceava
Educaţie absolventă a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava
Experienţă membru al Uniunii Scriitorilor din România
Familie divorţată, are o fiică

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite