Razie pe Muntele Athos! Stareţul unei mănăstiri, arestat pentru afaceri neortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţul Ephraim de la mănăstirea Vatopedu
Stareţul Ephraim de la mănăstirea Vatopedu

Razie de proporţii în Grecia! Operaţiunea vizează înalte feţe bisericeşti implicate în fraude imobiliare. Printre acestea şi stareţul unei vechi mănăstiri de pe Muntele Athos, care ar fi câştigat din afaceri - prea puţin ortodoxe - cu imobile sute de milioane de euro.

Poliţia elenă şi-a mobilizat toate forţele ca să prindă infractorii cu sutană. Autorităţile au închis mai multe drumuri de acces şi au supravegheat coastele Peninsulei Athos cu mai multe nave. Cu rezultate: Stareţul mănăstirii Vatopedu, Ephraim, a fost arestat pentru afaceri frauduloase cu imobile.

În celula de sihastru

Egumenul ar fi câştigat sute de milioane de euro din tranzacţiile neortodoxe. El a fost pus sub arest la domiciliu până ce va fi finalizată ancheta. Alte 31 de persoane sunt implicate în afacerile imobiliare care au păgubit statul.

Ce vicleşug a născocit stareţul

Stareţul Ephraim şi călugării de la mănăstirea Vatopedu au demonstrat statului cu un document din secolul al XIV-lea că lăcaşul a fost cândva propietarul unui lac din nordul ţării.

Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos

Imobile ale statului pentru un lac

Guvernul conservator a căzut la înţelegere cu Biserica şi a dat în 2005 mănăstirii compensaţii pentru lac, constând în imobile ale statului, pe care feţele bisericeşti le-au valorificat cu o măiestrie de invidiat. Autorităţile vorbesc în acest caz inclusiv despre suspiciuni de spălare de bani.

Scandal în care sunt implicaţi miniştri

La vremea respectivă, afacerea cu mănăstirea a provocat un imens scandal, în urma căruia trei miniştri ai Executivul conservator (2004-2009) au fost nevoiţi să demisioneze în 2008. Printre aceştia şi ministrul elen al Marinei Comerciale, Ghiorghios Voulgarakis.

Cu amiciţii la Kremlin şi la Londra

Mănăstirea Vatopedu de pe Muntele Athos, construită de împăratul Teodosie cel Mare, este renumită pentru corul ei şi pentru tămâia cu miros persistent folosită la celebrările liturgice. Stareţul Ephraim s-a întors recent din Rusia unde a avut întrevederi cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin. Clericul are legături strânse şi cu Familia Regală a Marii Britanii

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite