Ce locuinţe se pot cumpăra acum prin programul „Prima Casă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului Prima Casă, oferta pe acest segment a crescut considerabil, conform unei analize realizate de portalul imobiliare.ro.

Dacă în iunie 2009, apartamentele vechi cu două camere erau vizate în principal, după aproape trei ani, adresabilitatea programului s-a lărgit astfel încât aplicanţii la acest program au în momentul de faţă semnificativ mai multe opţiuni de achiziţie în limita bugetului impus de către stat.

De la apartament în Berceni la unul în centrul Capitalei

La momentul demarării programului guvernamental, nivelul maxim al aspiraţiilor unui bucureştean era reprezentat de un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele de clasă medie ale Capitalei - Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni.

Potrivit imobiliare.ro, la vremea aceea 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro. Astăzi însă, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu Prima Casă pe acest segment este vizibil mai ridicată, respectiv 65% din total.

În acest moment, cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumpărate garsoniere, apartamente cu două sau chiar trei camere, cu suprafeţe de până în 60 de metri pătraţi, în imobile construite între 1950 şi 1970.

O altă schimbare survenită în ultimii trei ani constă în diferenţierea clară a preţurilor în funcţie de anul construcţiei, în condiţiile în care acest criteriu fusese adesea ignorat în anii de boom, când în piaţă se vindea orice şi oricum.

60.000 de euro este etalonul şi pentru proprietarii din marile oraşe

O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observată şi în celelalte mari oraşe ale ţării. Astfel, în urmă cu aproape trei ani, cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu două camere stătea Iaşiul, cu o pondere de 94% a unităţilor ce se încadrau în bugetul maxim accesibil prin "Prima Casă". Acesta era urmat de Timişoara, cu 81% şi Braşov, cu 78%.

Un număr important de apartamente cu două camere de "Prima Casă" existau şi în Constanţa (74% din total), dar şi în Cluj-Napoca (72%). Astăzi, în toate aceste oraşe locuinţele ce se încadrează în bugetul de 60.000 de euro deţin o cotă de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu două camere: 91% în Cluj, câte 96% în Iaşi, Constanţa şi Timişoara, şi 98% în Braşov.

O altă transformare benefică pentru cumpărători constă în posibilitatea de a achiziţiona chiar şi un apartament vechi cu trei camere cu ajutorul unui credit (co)garantat de către stat. În iunie 2009, doar 3% din ofertele de vânzare pe acest segment se încadrau în pragul de 60.000 de euro în Bucureşti. Astăzi însă, numărul unor astfel de anunţuri a crescut considerabil, la un nivel de 16% din total.

În mod firesc, în celelalte mari oraşe ale ţării a avut loc, în ultimii trei ani, o creştere şi mai pronunţată a ofertei pe segmentul de trei camere. Astfel, în iunie 2009, locuinţele din această categorie cu un preţ de până în 60.000 de euro deţineau o pondere mai mică de 50% în toate oraşele analizate - 16% în Constanţa, 17% în Braşov şi Cluj-Napoca, 27% în Timişoara şi 47% în Iaşi.

În prezent însă, oferta pe acest segment se situează, conform datelor imobiliare.ro, la mai mult de jumătate din total în majoritatea cazurilor: 51% în Constanţa, 54% în Iaşi, 62% în Braşov şi 81% în Timişoara. Singura excepţie în acest sens poate fi întâlnită în Cluj, unde cota apartamentelor cu trei camere la 60.000 de euro se ridică astăzi la 34%.

Oferte şi pentru segmentul rezidenţial nou

După cei aproape trei ani de existenţă a programului, de remarcat este lărgirea ofertei de locuinţe noi pe acest segment. În Bucureşti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vânzare la un preţ de maximum 60.000 de euro era foarte redus.

Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 6% din anunţurile de vânzare pe segmentul de două camere corespundeau bugetului impus de către stat. Oferta de locuinţe cu trei camere era încă şi mai restrânsă, deţinând o cotă de doar 2% din total.

Între timp însă, ponderea locuinţelor noi cu un preţ maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de două camere, în vreme ce, pe segmentul de trei camere, creşterea a fost una mult mai mică, situându-se în prezent la doar 3% din total.

În celelalte mari oraşe ale ţării, oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de programul guvernamental a fost şi continuă să fie mult mai generoasă comparativ cu Bucureştiul.

În urmă cu trei ani, pe acest buget se pliau 38% dintre apartamentele cu două camere din ansamblurile rezidenţiale din Braşov, 46% dintre cele din Constanţa, 58% din oferta pe Iaşi, 62% din cea pe Timişoara şi 71% din cea din Cluj-Napoca. Astăzi, ponderea locuinţelor de Prima Casă a crescut considerabil: 73% în Braşov, 85% în Constanţa, 79% în Iaşi, 64% în Timişoara şi 82% în Cluj-Napoca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite