Schimbările politice au efecte şi în domeniul imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii imobiliari au devenit mai circumspecţi faţă de planurile de achiziţii din România ca urmare a celor mai recente evoluţii din politica locală, potrivit reprezentanţilor DTZ Echinox, care într-un scenariu optimist estimează un volum al tranzacţiilor de 400-450 milioane euro în acest an.

"În lumina tulburărilor recente de pe scena politică, sesizăm o creştere a circumspecţiei marilor investitori faţă de planurile de achiziţii din România. Am observat o încetinire a discuţiilor în curs, ca rezultat al dorinţei investitorilor de a obţine confirmarea că alegerile de anul acesta vor aduce stabilitate şi potenţial de creştere economică", a declarat, într-un comunicat, Cristian Ustinescu, investments director la DTZ Echinox.

În acest context, compania anticipează o creştere moderată a volumului tranzacţiilor pentru 2012, care într-un scenariu optimist ar putea atinge 400-450 milioane de euro.

"Estimarea noastră se bazează pe prezumţia că băncile vor scoate pe piaţă garanţiile imobiliare ale creditelor neperformante, în efortul de a se recapitaliza. Volumul creditelor neperformante a continuat să crească în 2011", se spune în comunicat.

Potrivit DTZ, în primele trei luni ale anului valoarea tranzacţiilor cu active imobiliare a ajuns la 99 milioane de euro, în creştere cu 189% faţă de ultimul trimestru din 2011, dar cu 50% sub intervalul corespunzător al anului trecut. În 2011, volumul total al investiţiilor a atins 348 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de anul precedent.

Randamentele de pe piaţa investiţională se situează la 8% pentru clădirile de birouri, 8,5% la centrele de retail prime şi 10,5% la centre logistice.

"Ne aşteptăm la una sau mai multe tranzacţii importante în următoarele 12 luni, care ar putea declanşa o oarecare compresie a yield-urilor, faţă de nivelul actual", apreciază consultanţii DTZ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite