Polonezii ne învaţă cum să luăm bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accreo, cea mai mare companie de consultanţă în obţinerea de fonduri europene din Polonia şi-a deschis birou la Bucureşti. Polonezii vin cu lecţia învăţată de acasă: ca să absorbi o sumă cât mai mare din fondurile UE, trebuie să simplifici radical procedurile de accesare a banilor.

„În România, dosarul cu actele necesare şi cu instrucţiuni la fel de stufoasă precum un roman", spune Michal Gwizda, reprezentantul Accreo Polonia. El spune că dacă în România se scurg chiar şi doi ani până îţi sunt rambursaţi banii de investiţie, în Polonia nu durează mai mult de jumătate de an. Gwizda spune că ar trebui să urmăm exemplulPoloniei pentru a accelera rata de absorţie a fondurilor europene.

„Nu trebuie să inventaţi roata, ci pur şi simplu să copiaţi de la alte state mai dezvoltate. Noi am pus în aplicare exemple de succes din Spania, Portugalia, Germania sau Franţa, evident, adaptate la piaţa poloneză", susţine Michal Gwizda. În patru ani de când activează pe piaţa din Polonia, Accreo şi-a adus aportul la obţinerea de investiţii în valoare de 1,4 miliarde de euro şi a negociat ajutoare de stat de peste 370 de milioane de euro.

Finanţări de 295 de miliarde de euro

Pentru România, compania de consultanţă are ţinte ceva mai mici. Mai precis, cinci contracte, aflate încă în derulare, a căror valoare ajunge la 50 de milioane de euro. Conform statisticilor UE, în cadrul programului pentru competitivitate şi inovare, peste 34.000 de IMM-uri au beneficiat de fondurile UE, care le-au ajutat să obţina împrumuturi de 2,9 miliarde de euro în baza unei finanţări europene de 295 de miliarde de euro. Comisia Europeană estimeaza că finanţarea UE a sprijinit la crearea sau păstrarea a peste 200.000 de locuri de muncă în ultimii trei ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite