Nu cumpăraţi ouă din import!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi intră în vigoare o Directivă Europeană potrivit căreia ouăle găinilor „stresate“ (înghesuite în baterii cam cât o coală A4) nu se mai pot valorifica pe piaţa comunitară, inclusiv în România.

Din acest punct de vedere, ţara noastră stă foarte bine, pentru că peste 99% din Avicolele de la noi s-au conformat şi nu mai „stresează“ găinile. Altfel spus, ouăle româneşti sunt conforme, dar cele importate din anumite ţări nu sunt. Dintre cele 27 de state membre ale UE, 10 ţări stau foare rău la capitolul „ouă conforme“: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Polonia şi Portugalia. Atenţie, deci, la ouăle importate din aceste ţări!

Directiva europeană potrivit căreia, de la 1 ianuarie 2012, ouăle provenite de la găini crescute în baterii nu vor mai putea fi comercializate în spaţiul comunitar ar putea afecta cel mult 1% industria avicolă românească.

În România, doar 1% din ouă sunt „stresate“

„Mai există doar câteva ferme şi adăposturi mai mici în care găinile cresc în baterii neconforme, dar astea nu reprezintă decât 1% din totalul industriei. Până la 1 ianuarie, 99% din ferme se vor conforma noilor norme, în sensul că vor mări capacitatea bateriilor de la 550 de centimetri pătraţi per pasăre la 750 de centimetri pătraţi şi le vor aşeza pe sol“, a declarat recent, pentru „Adevărul“, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări, Ilie Van. El a precizat că ouăle vor avea în continuare cifra 3 pe marcajul de pe coajă, cifră care indică faptul că au fost produse în baterii, doar că gradul de confort al păsărilor va creşte în conformitate cu normele europene.

Atenţie la ouăle din Polonia!

„România are 99% din ferme conforme, în schimb în Polonia peste 90% din ferme nu sunt adaptate normelor noi. Panica aceasta creată de televiziuni este nocivă atât pentru consumatori, cât şi pentru producători; ai noştri închid în asemenea condiţii, şi astfel ajungem să importăm tocmai din Polonia, unde ouăle nu sunt conforme“. Ilie Van a mai precizat că noua directivă impune fermelor care nu se conformează condiţiilor de confort pentru păsări „să comercializeze ouăle astfel produse numai în ţară, adică să nu le mai exporte. Altfel spus, UE nu va interzice comercializarea pe plan naţional, ci numai trimiterile de ouă neconforme la export în ţările comunitare.
La nivel european, decizia a fost luată de mai mulţi ani, la cererea organizaţiilor pentru protectia animalelor, însă producătorii au tot cerut amânarea intrării în vigoare a acestei măsuri. La începutul anului trecut, 31% din producţia românească de ouă venea de la găini crescute în baterii de tip BP3, adică sisteme în care unei găini îi revine un spaţiu mai mic decât o coală A4. În prezent, proporţia acestora a scăzut sub 1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite