Cele mai profitabile apartamente din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neaşteptat, locuinţele din Bucureşti nu sunt proprietăţile cu cel mai bun randament din chirii. O investiţie în Arad, spre exemplu, le aduce proprietarilor un profit mai mare. Chiar dacă piaţa imobiliară continuă căderea din ultimii trei ani, investiţia într-o locuinţă rămâne mai profitabilă decât păstrarea banilor la saltea sau chiar în bancă.

Cumpărătorii de garsoniere de pe Bulevardul Revoluţiei din Arad pot fi consideraţi cei mai inspiraţi investitori imobiliari din întreaga ţară. O astfel de proprietate generează un radament anual prin închiriere de 10,4% raportat la valoarea investiţiei, potrivit datelor companiei de evaluare Darian. Concret, locuinţele monocamerale din centrul acestui oraş, care pot fi cumpărate pentru sume ce variază între 23.000 şi 31.000 de euro, aduc proprietarului o chirie medie de 225 de euro şi, implicit, posibilitatea de a-şi amortiza investiţia într-un timp-record, mai mic de zece ani. 

Profituri consistente fac şi cei care au pariat pe locuinţele din zonele centrale din Iaşi, Piteşti sau Timişoara. Capitala rămâne, ca de obicei, o excepţie. Deşi în Bucureşti se încasează cele mai mari chirii la nivel naţional, randamentul investiţiei într-un imobil este temperat de preţurile încă mari ale proprietăţilor. Chiar şi în aceste condiţii, un apartament de două camere dintr-o zonă ultracentrală a Capitalei aduce anual celui care îl închiriază 7,7% din suma investită. 

De altfel, randamentul unei investiţii imobiliare în majoritatea marilor oraşe din România rămâne superior celui oferit de un depozit bancar, în contextul în care  o singură instituţie de credit afişează în prezent o dobândă mai mare de 4% pe an pentru economiile în euro cu scadenţa la nouă luni. „Pe termen mediu şi lung diferenţele de randament vor fi net în favoarea chiriilor", crede şi Ion Cătuţoiu, directorul general al agenţiei imobiliare Real Time.

Pariu pe piaţa chiriilor

La fel de încrezători că închirierea de locuinţe este o afacere cu potenţial în România sunt şi reprezentanţii unui fond de investiţii canadian. În 2007, investitorii de peste Ocean intrau pe piaţa imobiliară locală şi precontractau peste 900 de apartamente construite de diverşi dezvoltatori în Bucureşti. Scopul: vânzarea la un preţ mai bun, pe măsură cu avansul fără precedent al industriei de profil locale. Criza le-a dat însă planurile peste cap şi s-au văzut nevoiţi să îşi schimbe strategia de business.

Au văzut că românii s-au transformat peste noapte din cumpărători avizi de locuinţe în consumatori reţinuţi care preferă chiria. Aşa că au decis că pot face bani frumoşi mizând pe această tendinţă. „În prezent, suntem proprietarii a 222 de apartamente pe care le închiriem cu preţuri lunare care pleacă de la 200 de euro", ne spune Oana Ivan, general manager al Benevo, platforma de vânzări a fondului de investiţii canadian, unul dintre cei mai mari deţinători de proprietăţi rezidenţiale din Capitală. Randamentele, care pleacă de la 8%, sunt mulţumitoare, aşa că până la sfârşitul anului compania intenţionează să mai cumpere încă 300 de apartamente. 

"Pe termen mediu şi lung, diferenţele de randament vor fi net în favoarea chiriilor.''
 Ion Cătuţoiu director general Real Time

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite