Şeful OMS: O simplă julitură ne-ar putea ucide. Lumea a intrat într-o criză a antibioticelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei tipuri de medicamente pentru bolnavii de cancer vor fi din nou disponibile în România
Trei tipuri de medicamente pentru bolnavii de cancer vor fi din nou disponibile în România

Suntem pe cale să intrăm într-o nouă eră a medicinei în care o simplă julitură a genunchiului ne-ar putea omorî, a declarat Margaret Chan, şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta avertizează că pacienţii din spitale vor avea tot mai puţine şanse să se mai întoarcă acasă în viaţă, iar operaţiile de rutină, precum cele de înlocuirea şoldului, vor deveni prea periculoase pentru a fi realizate.

O criză globală a antibioticelor este pe cale să izbucnească, pentru că cele mai frecvente infecţii riscă să devină boli incurabile din cauza evoluţiei rapide a rezistenţei microbilor care le produc, a declarat Margaret Chan.

Citeşte şi:
Prof. dr. Ion Fulga ne răspunde: Cum dezvoltăm rezistenţa la antibiotice cum o putem combate

În timpul unei întâlniri cu experţi în boli infecţionase, desfăşurată la Copenhaga, Chan a declarat că orice antibiotic existent deja pe piaţă ar putea deveni inutil, potrivit The Independent.

"O eră post-antibiotice înseamnă, de fapt, sfârşitul medicinei moderne. Afecţiuni comune, precum faringita streptococică sau o simplă julitură la genunchi, ar putea ucide", a anunţat şeful OMS.

"Unele operaţii sofisticate, precum înlocuirea şoldului, transplantul de organe, chimioterapia şi îngrijirea bebeluşilor născuţi prematur, ar deveni prea dificile sau chiar prea periculoase pentru a fi practicate", a declarat Chan.

"Tratamentele înlocuitoare sunt mai scumpe, mai toxice, necesită o perioadă de tratament mai lungă şi ar putea fi nevoie de internare la Terapie Intensivă", a mai adăugat aceasta.

În cadrul întâlnirii de la Copenhaga, Chan a lansat o carte care avertizează că tratamentele revoluţionare descoperite în ultimul secol pentru gripă, tuberculoză, malarie sau HIV ar putea deveni ineficiente în următorii ani.

"Rezistenţa antimicrobiană este în creştere în Europa şi în întreaga lume. Pierdem cei mai importanţi antimicrobieni", avertizează Chan. De la începutul secolului până acum, numărul persoanelor imune la antibiotice a crescut de la 1% la 10%. Rata mortalităţii a pacienţilor infectaţi cu nişte patogeni resistenţi la medicamente a crescut cu aproape 50%. Aproximativ 25.000 de persoane din Uniunea Europeană mor în fiecare an din cauza infecţiilor bacteriene imune la antibiotice.

Principalele sfaturi pe care Chan le-a oferit pentru prevenirea acestei calamităţi au fost ţinerea sub control a consumului de antibiotice, prescrierea acestora în mod corespunzător de către doctori, respectarea tratamentelor de către pacienţi şi impunerea unor interdicţii de folosire a antibioticelor pentru animale.

Guvernul britanic a alocat jumătate de milion de lire sterline pentru a se face cercetări în acest domeniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite