Turbină eoliană făcută în gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei săteni din Gherăseni, judeţul Buzău, au reuşit să construiască pentru prima dată în mediul rural o centrală eoliană care poate alimenta cu energie o locuinţă dotată cu toate electrocasnicele. Ideea de a construi propria eoliană le-a venit unor săteni din Buzău după ce au avut de suferit din cauza deselor căderi de tensiune din zonă.

De mai bine de un an, un sătuc din Buzău se laudă cu o eoliană „crescută" în curtea unuia dintre gospodarii fruntaşi ai aşezării. Marian Ilie (56 de ani), „părintele" centralei de la Gherăseni, a avut două pasiuni toată viaţa: transmisiunile radio şi afacerile. De altfel, ultima lui ocupaţie, înainte de a se apuca de făcut eoliene, a fost cea de patron de fabrică de acumulatori auto.  Anul trecut a decis să îşi construiască o sursă alternativă de energie electrică, pentru că de prea multe ori i se închidea staţia din cauza penelor de curent.

VIDEO Găseşti aici înregistrarea din momentul asamblării generatorului

„Determinarea a venit  în primul rând din pasiune. Fiind radioamator, vă daţi seama că m-am lovit mereu de probleme electrice, electronice, de electromagnetică şi cam tot ce cuprinde acest generator. A trebuit să mai studiez ceva aerodinamică pentru a putea rezolva problema turbinei astfel încât să-i creştem eficienţa la maximum",  a explicat Marian Ilie, căruia îi place să se recomande şi cu indicativul de radioamator „YO9JXC".

Pentru realizarea prototipului şi-a atras doi prieteni buni în echipă, pe colonelul în rezervă Marian Grigore (60 de ani), un experimentat radioamator, şi pe Ion Ilie (48 de ani), un militar pensionat timpuriu. „Eu înainte am fost militar angajat, până în 2002, când structurile NATO au trebuit să ne retragă din activitatea asta. Am încercat şi cu şoferia, şi cu agricultura, iar acum am ajuns să facem un fier să scoată curent electric", a spus Ion.

Prototipul, testat un an

Cei trei au înălţat prima eoliană, prototipul, în curtea unuia dintre ei şi au avut un an la dispoziţie să-i vadă rezultatele. Doar o adiere de vânt producea curent pentru alimentarea unui televizor şi a câtorva becuri economice. Aşa au prins curaj să treacă la următorul nivel. În urmă cu aproape două luni, s-au apucat de construcţia unei centrale eoliene mari, compusă din pilon, generator şi turbină. Constructorii au lucrat zilnic în atelierul improvizat în curte. Aici au asamblat piesele din generator, au sudat componentele metalice şi au modelat palele turbinei.

Totul, cu investiţii minime, dar cu un efort uriaş. „Cam într-o lună şi jumătate terminăm o eoliană aici, în atelierul din curte, la umbra pomilor şi în bătaia vântului, când şi când, a ploii. E cam dificil să te apuci să construieşti aşa ceva, dar din pasiune, perseverenţă şi informaţiile de pe internet, am ajuns la valoarea kilowaţilor pe care îi scoate acest generator", a spus Ion Ilie.

Zilele acestea au şi pus ultima piuliţă. „Cea mai importantă componentă a generatorului este magnetul neodim, o piesă de zece ori mai puternică decât magnetul ceramic, cel clasic, care este şi mai scump. Sârma de bobinaj este sârma noastră clasică, şi în funcţie de construcţie, de configuraţie, creşti tensiunea, intensitatea rămânând aceeaşi, şi automat îi creşti şi puterea. Acest generator poate fi realizat într-o lună şi jumătate. Cam asta este durata de proiectare şi execuţie, până la montaj. Urmează să o instalăm pe pilon şi atunci spunem «Vânt în pală şi curent în instalaţie»", a precizat Marian Ilie.

Mai eficientă decât varianta clasică

Bărbatul îşi expune produsul cu mândrie şi spune că turbina sa este mai eficientă şi mai ieftină decât suratele produse în ateliere moderne. „Generatorul poate duce o pensiune, o gospodărie, lejer, cu consum din belşug, eventual iarna să poată fi încălzită apă menajeră. Acest generator costă în jur de 25.000 de lei. Necesită întreţinere aproximativ 20 de minute pe an, fără costuri suplimentare, iar durabilitatea lui poate să fie de 50 de ani", a mai explicat bărbatul.

Generatorul, spun constructorii lui, se montează la partea superioară a pilonului care poate ating înălţimi de la trei metri, la zece, chiar mai mult, şi în partea inferioară a turbinei. „Avantajul turbinei verticale e că nu produce niciun zgomot, trepidaţiile sunt zero şi nu e pretenţioasă. Beneficiază de curenţi din toate părţile şi atunci se elimină timpii morţi pentru a se roti dintr-o direcţie în alta, crescând eficienţa generatorului", a precizat Ion Ilie.

În vizită la atelierul de eoliene

Vestea că în comuna Gherăseni se fabrică eoliene a trecut deja graniţa localităţii. Când a auzit că se fac testele celei de-a doua centrale electrice pe bază de vânt, primarul unei localităţi vecine a vrut să vadă cu ochii lui ce poate face instalaţia creată artizanal. „Este un lucru extraordinar. Sper ca în scurt timp şi ceilalţi vecini să procure aceste instalaţii. Viitorul va fi al curentului electric, generat de surse nepoluante, mai ales că lumea va fi interesată să facă economii, şi aceasta ar putea fi o variantă, alături de panourile fotovoltaice. Poate o să luăm aşa ceva şi la primărie", a spus Constantin Moise, primarul comunei Costeşti. Pentru a putea transforma pasiunea într-o afacere, cei trei localnici din Gherăseni aşteaptă un partener care să le pună la dispoziţie o hală de producţie şi câteva echipamente.

25 de mii de lei a costat turbina construită de cei trei săteni din Gherăseni, judeţul Buzău.

Racordare la Sistemul Energetic Naţional

Pentru a beneficia de sistemul de certificate verzi, pe care producătorii de energie verde le primesc în plus faţă de preţul la care îşi vând energia, electricitatea provenită din turbinele eoliene trebuie livrată în Sistemul Energetic Naţional. Aceasta pentru ca energia altfel generată să poată fi luată în calcul pentru atingerea ţintei din 2020, când ponderea electricităţi din surse regenerabile trebuie să fie de 38% din consum. Desigur, producătorul poate prelua energia şi direct de la generatorul din grădină, dar atunci nu primeşte certificate verzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite