O tabără de ţigani din nordul Madridului, demolată prin "şiretlic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţiganii români din Las Tablas, rămaşi fără colibe în prag de iarnă Sursa: Publico
Ţiganii români din Las Tablas, rămaşi fără colibe în prag de iarnă Sursa: Publico

Dacă în sudul Madridului, ţiganii români din "El Gallinero" sunt feriţi încă de braţul legii spaniole, cei din nord, din tabăra "Las tablas", au fost evacuaţi ieri, iar colibele le-au fost dărâmate. "Un abuz", susţin voluntarii parohiei care îi ajută pe ţigani.

Autorităţile spaniole au început să aplice metodele francezilor pentru a scăpa de taberele insalubre de romi din jurul capitalei Spaniei. Printr-un şiretlic, agenţii madrileni i-au evacuat pe ţiganii români dintr-o tabără din nordul capitalei, demolându-le apoi adăposturile, în baza unei autorizaţii care le permitea să demoleze "orice locuinţă improvizată sau construcţie abandonată, nelocuită".

Citeşte şi:
VIDEO Român din Sevilla: „«Faima» românilor este, uneori, justificată"

O româncă îi hrăneşte pe spaniolii nevoiaşi chiar la ei acasă

REPORTAJ Reţetă ţigănească de supravieţuire: "Nu-mi dai, îmi iau!"

Dacă în sudul Madridului, ţiganii români din "El Gallinero" profită de pe urma faptului că terenul pe care şi-au ridicat tabăra are statut special, de zonă protejată de construcţii şi alte activităţi, cei din Las Tablas, din cealaltă parte a capitalei Spaniei nu au fost atât de norocoşi.

În stilul preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, Primăria din Madrid a evacuat ieri mai multe familii de ţigani români care trăiau într-o aşezare nomadă în "Las Tablas", un cartier de colibe situat în nordul capitalei Spaniei. Funcţionarii municipalităţii au folosit, însă, un "procedeu ilegal", susţine grupul de voluntari de la parohia San Carlos Borromeo, care, cu sacerdotul Javier Baeza în frunte, au protestat faţă de evacuarea ţiganilor în faţa sediului Samur unde au fost cazate provizoriu familiile afectate, scrie Publico.

"Este un abuz de putere", reclamă Paco Pascual, unul din preoţii care se ocupă cu ajutorarea familiilor de romi dintr-o altă tabără madrilenă. "Recurg la persecuţii ale ţiganilor români, fără remuşcări şi fără a le oferi o alternativă viabilă", susţine acesta.

Citeşte pe adevarul.es prin ce truc au reuşit poliţiştii spanioli să demoleze colibele romilor, deşi nu aveau autorizaţie judecătorească

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite