Cum se "alintă" politicienii. Poreclele celor mai importanţi oameni politici din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea
Elena Udrea

„Zeus", „Blonda de la Golden Blitz", „Micul Titulescu", „Prostănacul" şi „Mireille Mathieu" sunt poreclele principalelor personaje din colorata politică dâmboviţeană.

Preşedintele Traian Băsescu este unul dintre politicienii care au strâns cele mai multe „nume de alint". „Zeus", „Dumnezeus", „Chioru", „Matrozul" sau „Marinarul" sunt exemple de „ştampile" în spatele cărora „cunoscătorii" ghicesc imediat personajul.

Nici premierul Emil Boc nu a scăpat de etichetare. „Piticul atomic" i se spune şefului Guvernului în mediile politice, aluzie la statura sa modestă, dar şi la rapiditatea cu care se mişcă şi vorbeşte. În schimb, şeful Senatului, Vasile Blaga, este văzut ca autoritar şi chiar cu o alură periculoasă. I se spune „Buldogul".

PDL capătă mai multă culoare cu Elena Udrea, cunoscută publicului ca „Blonda de la Golden Blitz", „Blonda de la Cotroceni" sau chiar „Nuţi".

Mereu iute şi cu mustaţă, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, este supranumit şi „Nelu Mexicanu", poreclă divulgată recent de fostul său coleg de partid, Cozmin Guşă. Mai rigid, europarlamentarul Theodor Stolojan a fost comparat cu „Robocop" sau „Frankenstein".

Vicepreşedintele PDL, Theodor Paleologu a făcut istorie cu expresia „Traian Băsescu a fost o pleaşcă pentru partid", rămânând cu porecla „Pleaşcă", aşa cum îl „alintă" chiar şi preşedintele, în momentele sale bune.
Celebru este şi „Lache", primarul Liviu Negoiţă. Fostul edil-şef al Capitalei, Adriean Videanu, a rămas însă „Regele bordurilor".

La PSD, „Micul Titulescu" dictează

Social-democraţii sunt conduşi de „Micul Titulescu", aşa cum este poreclit Victor Ponta, a cărui ambiţie recentă a fost să scape din partid de „Prostănac", ştampila pe care Iliescu i-a lipit-o pe frunte lui Mircea Geoană. Şi Iliescu a strâns numeroase alte „nume": „Ilici", „Bunicuţa", „Nelu Cotrocelu" sau, mai simplu, „Nea Nelu".
Altă figură reprezentativă pentru PSD este Adrian Năstase, cunoscut şi ca „Bombonel", „Năstase-patru-case" sau „Nasty".

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a rămas cu „Manivelă". Europarlamentarului Adrian Severin i se spune şi „Bursucul veninos", în timp ce „sforarului" Viorel Hrebenciuc -„Guzganul rozaliu".
Sub „Almanahe" se ascunde Marian Vanghelie, „care este", „Marean" sau „Goagăl", cel care a „garantat-o" pe Ecaterina Andronescu -„Cati" sau „Abramburica".

„Mireille Mathieu" a fost la modă în PNL

Şefului liberalilor, Crin Antonescu, i s-a spus „Mireille Mathieu", pe vremea când avea o tunsoare pe care mulţi o asociau cu cântăreaţa din Franţa. Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a rămas „Răzgândeanu" sau „Moliceanu" de pe vremea confruntărilor cu Traian Băsescu. Colegii îi spun şi „Tări", aşa cum şi Teodor Meleşcanu e „Mele".

Mai cunoscut după poreclă decât după numele adevărat este şi senatorul UNPR, Şerban Mihăilescu, alias „Micky Spagă", zis şi „Bacşiş".
Deputatului Nicolae Păun i se spune şi „Nicky Scorpion".

Conservatorii, ghidaţi de "Felix"

Când aud de „Domn Profesor", toţi conservatorii iau poziţie de drepţi. Publicul îl ştie însă pe senatorul conservator Dan Voiculescu ca fiind "Felix", numele din analele CNSAS, sau chiar "Felix motanu", cum l-a numit şeful statului. Tot el este şi „Varanul".

Fostul conservator Cristian Popescu Piedone şi-a transformat în nume ceea ce era iniţial o poreclă.

Fiica cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, a devenit cunoscută pentru toată lumea ca EBA, prescurtarea numelui său care a fost mai întâi inclusă în numărul său de la maşină. Colegii săi din Parlamentul European, Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, sunt "Tribunu", respectiv "Jiji", "Oierul" sau "Latifundiarul din Pipera".

Chiar dacă au dispărut din prim-planul politic, "Vodcăroiu" şi "Tapu" sunt poreclele în spatele cărora publicul îi identifică imediat pe Nicolae Văcăroiu şi pe Emil Constantinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite