Elena Băsescu crede că ar fi oportun ca tinerii să aleagă să fie tâmplari sau instalatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a pledat miercuri, în Parlamentul European, pentru revenirea tinerilor din România la meserii precum tâmplăria, ca soluție pentru reducerea șomajului.

Elena Băsescu a spus că reducerea șomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la o rată de 24% în România, se poate realiza prin reînființarea școlilor profesionale și a liceelor tehnice, prin sprijinirea tinerilor antreprenori și prin diminuarea abandonului scolar.

"În urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole în România, iar astăzi nu mai sunt decât 22. Reducerea numărului lor are loc în condițiile în care în România 35% din populația activă lucrează în agricultură. De aceea, desființarea școlilor de specialitate în ultimii ani reprezintă, după părerea mea, o parte a problemei. Tinerii s-au îndreptat în număr mare către universități, ceea ce a dus la o inflație de diplome, mai ales în domenii ca Drept și Economie. Nu spun că este un lucru rău, dar uneori e nevoie de muncitori ca tâmplari, electricieni, instalatori și nu-i mai poți găsi astăzi în rândul populației tinere. Cred că această situație reprezintă un semnal de alarmă", a spus fiica preşedintelui, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

Elena Băsescu a spus că prin reforma sistemului de învățământ românesc s-a decis reînființarea școlilor profesionale și a liceelor tehnice începând cu anul școlar 2012-2013. "Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajati dintre cei mai buni stagiari, luându-și angajamentul de a-i păstra pentru o perioadă de timp. Astfel, va fi asigurată integrarea lor pe piața muncii", a precizat ea, la o audiere publică pe tema "Tineretul și lipsa locurilor de muncă".

În ceea ce privește stimularea și sprijinirea tinerilor antreprenori, Elena Băsescu a vorbit despre programul "IMM-uri pentru tineri", lansat de Guvern în 2011, prin care tinerii sub 35 de ani pot beneficia de credite de până la 10.000 de euro pentru a-și lansa propria afacere și a crea, astfel, alte locuri de muncă. Ea a spus că până în prezent, 800 de tineri au beneficiat de acest program. "În cifre, aceste IMM-uri au potențialul de a crea 300.000 de noi locuri de muncă, ceea ce ar duce la o creștere a PIB cu 4,26%, în perioada 2012-2016", a declarat ea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite